Brent Koekkoek op weg naar de wereldkampioenschappen voor vaklui

Brent Koekkoek
Brent Koekkoek
Foto: Gemeente Dinkelland

Zijn gereedschap is al op weg naar Abu Dhabi, en binnenkort reist Brent Koekkoek er achteraan. Hij doet van 14 tot 18 oktober mee met WorldSkills, het WK voor beroepen. De 19-jarige Denekamper komt uit in de categorie lassen.

Brent volgt de opleiding constructiebankwerker op het SMEOT in Hengelo en behoort tot de landelijke top op het gebied van lassen. Hij is tweevoudig Nederlands kampioen en werd vijfde op het Europees Kampioenschap in zijn beroepsgroep. In Abu Dhabi mag hij zich op de WorldSkills meten met de wereldtop.

Tijdens het WK moeten de deelnemers laten zien dat ze de verschillende lastechnieken en -processen beheersen. “We maken een werkstuk waarin je al die verschillende technieken en processen moet gebruiken. Je krijgt de werktekening en het materiaal vooraf en er wordt per onderdeel aangegeven welke techniek je moet gebruiken. Het gaat er bij de wedstrijd echt om of je de technieken en processen van het lassen goed beheerst. Ik ben er nu druk mee aan het trainen. We hebben vooraf een oefenopdracht gekregen. De opdracht van het WK mag maximaal 30 procent afwijken van die oefening. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een ander lasproces moet inzetten. Het oefenen gaat meestal goed, maar soms zit het tegen. Je werkt echt met je handen, dat maakt het elke keer weer anders.”

Brent stopt veel tijd in de voorbereiding op het WK. Van zijn werkgever Machinefabriek Westerhof mag hij een aantal uren onder werktijd aan de slag, maar ook in zijn vrije tijd staat hij te lassen. “Ik train maandagavond en dinsdagavond en zaterdag de hele dag. Daar gaat best veel tijd in zitten, maar ik vind het ook leuk. Ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen. Door mee te doen aan WorldSkills leer ik heel veel. En niet alleen over lassen; mijn netwerk is groter geworden, ik ben op allerlei plekken geweest en heb allerlei trainingen gehad.”

Op het WK hebben de deelnemers 18 uur, verdeeld over 4 dagen, om het werkstuk te maken. “Het is wel te doen in die tijd, maar de druk staat er wel op. En iedereen kan komen kijken, dus dat maakt het ook wel spannender.” Brent neemt het op tegen 32 andere lassers. Vooral de Aziatische deelnemers zijn stevige concurrentie. “Die jongens trainen hier jaren voor. In hun laatste jaar werken ze fulltime aan de voorbereiding op het WK. Wij doen het hier naast onze opleiding en werk, dus dat is wel een verschil.”

Brent zet in op zijn zicht en zijn discipline. “Bij lassen is het belangrijk dat je goed ziet wat er gebeurt. Ik denk dat ik daar wel goed zicht op heb. En ik heb veel discipline om te oefenen. Ik ga vrijdag niet naar de kroeg, maar op tijd naar bed, zodat ik zaterdag fit ben om aan de slag te gaan. Als je wat wil bereiken, moet je er wat voor doen. Dat komt je niet aanwaaien. Maar ik ben niet helemaal gestopt met plezier maken hoor!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen