‘Zendmast op Kuiperberg enige en beste optie’

Foto: Redactie

Het college heeft de zaak nogmaals van alle kanten bekeken: het huidige plan is opnieuw getoetst en 11 alternatieve locaties zijn bekeken en afgewogen. “Toch kan het college niet anders dan concluderen dat een alternatieve oplossing niet voldoet. Daarmee blijft het plan zoals het nu voorligt, een mast van 39,90 meter op de parkeerplaats bij zwembad de Kuiperberg, de enige en beste optie”, stelt wethouder Benno Brand.

Het college heeft allereerst de noodzaak voor de zendmast nogmaals onder de loep genomen. Uit de aangeleverde gegevens van KPN blijkt dat de zendmast noodzakelijk is voor een adequaat dekkend telecommunicatienetwerk van voldoende capaciteit binnen Ootmarsum en omgeving. “KPN wil een extra zendmast plaatsen om het bereik bij Ootmarsum en de dorpen Nutter, Klein Agelo, Groot Agelo en een deel van de N349 te verbeteren”, vertelt wethouder Brand. “Nu werkt een dekkingsgebied als een puzzel en moeten de stukjes precies op hun plaats vallen. Staan de masten te dicht bij elkaar, dan verstoren ze elkaars signaal. Staan ze te ver uit elkaar, dan is er op bepaalde locaties geen bereik. Het zoekgebied voor een nieuwe mast luistert dus heel nauw. Daarom is het ook zo lastig om een alternatieve locatie te vinden.”

Inmiddels zijn in totaal 11 alternatieve locaties bekeken. De meeste locaties vallen niet in het zoekgebied van KPN, waardoor plaatsing van de zendmast niet zou leiden tot verbetering van het netwerk. Dat geldt voor de locaties Korteweg, Wittebergweg 9, Tichelwerk 1 en 5, de kerktoren(s) in het centrum van Ootmarsum, het bedrijventerrein Ootmarsum en de locatie nabij Almelosestraat 76. Ook de locatie Steenbergweg biedt niet voldoende dekking voor Ootmarsum en Agelo. Verder liggen de locaties Gliphak en Almelosestraat 67 teveel in het open veld en is de zendmast daar niet goed in te passen in het landschap. Tot slot is de Watertoren aan de Almelosestraat 65 nog bekeken, maar de watertoren is een monument en dat maakt de plaatsing van een zendmast op of in de buurt van de toren niet wenselijk. Een zendmast zou directe of indirecte schade kunnen toebrengen aan het monument.

Omdat de locaties geen oplossing bieden, is onderzocht of de hoogte van de zendmast kan worden aangepast. Bijvoorbeeld door niet één hoge, maar meerdere, lage masten te plaatsen. “Helaas is dat ook niet mogelijk. KPN heeft de verplichting om de mast te delen met andere aanbieders en dat kan niet bij een lagere mast”, vertelt de wethouder.

‘Genomen besluit blijft staan’

Het huidige plan voldoet volgens Brand aan de landschappelijke inpassing, beeldkwaliteit en het antennebeleid van de gemeente. Volgens het standpunt van de regering en de Gezondheidsraad over de effecten van zendmasten, geven de huidige onderzoeken geen aanleiding om UMTS-masten bij woon- of schoolgebouwen te verbieden.

Het advies van de commissie bezwaarschriften in acht genomen, na toetsing aan het gemeentelijke beleid en zorgvuldige afweging van alle belangen, is de conclusie van het college van Dinkelland dat het eerdere besluit niet hoeft te worden herroepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen