Subsidie voor cultuureducatie en muziekonderwijs wordt voortgezet

Foto: Facebook / Willibrordus

Ze waren best een beetje zenuwachtig, de groep 5 leerlingen van de Willibrordus in Deurningen. Voor de eerste keer trad de klas namelijk samen op als orkest.

Het optreden in de St. Plechelmuskerk was de afsluiter van de cursus die de leerlingen volgden bij muziekdocenten van Muziekhuis Da Capo. Dit project is een samenwerking tussen Da Capo en de stichting Platform Cultuureducatie en Muziekonderwijs Dinkelland. Zichtbaar genoten de kinderen afgelopen maandagochtend van het samen musiceren op het altaar van de St. Plechelmuskerk. De kerkbanken waren goed gevuld met leerlingen uit verschillende groepen, vaders en moeders. “We zijn blij dat we de leerlingen de kans hebben kunnen bieden om deel te nemen aan de cursus”, laat juf Nicole Oude Aarninkhof van groep 5 weten. “Heel mooi dat alle basisscholen in de gemeente Dinkelland eraan deel kunnen nemen. Helemaal als je ziet hoe de kinderen ervan genieten. Mooier konden we het niet krijgen.”

In de gemeente Dinkelland bestaat sinds eind 2012 de stichting Platform Cultuureducatie en Muziekonderwijs Dinkelland. Zowel het basisonderwijs als de muziekverenigingen en de muziekdocenten van Da Capo worden vertegenwoordigd in het stichtingsbestuur. Van 2013 tot 2016 ontving de stichting een subsidie van zowel het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Dinkelland en vanuit het programma Cultuureducatie aan de basis van de provincie Overijssel. De provincie heeft besloten dit voort te zetten voor de jaren 2017 tot 2020. Ook de gemeente Dinkelland droeg eraan bij. “We stellen de subsidie beschikbaar omdat wij cultuureducatie en muziekonderwijs erg belangrijk vinden”, zegt wethouder Ilse Duursma. “Kunst en cultuur maken het verschil voor de beleving van het kind. Het biedt de mogelijkheid om je te uiten, creativiteit te ontwikkelen, actief te zijn en om op ontdekkingsreis te gaan. Daarnaast draagt de kunstzinnige oriëntatie bij aan de taalkundige en sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.”

Leerorkest

Het leerorkest is een project vanuit de stichting Platforum Cultuureducatie en Muziekonderwijs Dinkelland. De stichting verzorgt cultuureducatie op alle basisscholen in de gemeente Dinkelland en omvat meer dan een leuk uitje of extraatje op het lesprogramma. “We zijn enorm blij met dit project dat dankzij de gemeente ontwikkeld kan worden”, zegt Theo Dalhoeven van Da Capo. “We treffen regelmatig kinderen die nog nooit een muziekinstrument in de handen hebben gehad. Misschien is het bescheidenheid, maar het vergt ook inzet en prestatiegerichtheid om deel te nemen. Voor het leerorkest wordt de hele groep benaderd.”

Bram Dijkamp (8) heeft deelgenomen aan het concert en is er best trots op. “Ik was echt zenuwachtig maar het ging heel goed. Mijn zus speelt trompet en ik wilde dat eigenlijk ook wel. Toen ze bij ons in de klas kwamen voor het Leerorkest dacht ik ‘nu ga ik het doen’. Ik koos voor trompet maar ik vind saxofoon ook heel leuk. Na het concert ga ik wel door met muziekles.”

Uitbreiding

Kinderen mogen zelf kiezen uit een groot aanbod aan instrumenten zoals viool, gitaar, saxofoon, slagwerk en toetsen. “Het leerorkest startte vorig jaar als pilot in Denekamp”, informeert Dalhoeven. “Vanwege het grote succes is vervolgens Deurningen benaderd. Binnenkort beginnen we in Ootmarsum en Tilligte, gevolgd door Rossum, Saasveld totdat we alle scholen langs zijn geweest. We richten ons voornamelijk op de groepen 5 en 6 omdat leerlingen van deze leeftijd het meest ontvankelijk zijn voor muziekeducatie.” Na afloop van het concert ontvingen alle deelnemers een bewijs van deelname.

In het repetitiegebouw van Da Capo aan de Reefsmaat 1 houdt Da Capo aanstaande vrijdag van 14.15 tot 15.30 uur een informatiebijeenkomst. Kinderen en hun ouders kunnen er terecht met vragen over het vervolg na het leerorkest en wat de mogelijkheden en de kosten zijn. Geïnteresseerden die niet bij het leerorkest betrokken zijn geweest, zijn eveneens van harte welkom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen