Oproep aan gemeente om jeukrups beter te bestrijden

Waarschuwing voor de eikenprocessierups
Waarschuwing voor de eikenprocessierups
Foto: Mark Mensink

De eikenprocessierups is aan een haast onstuitbare opmars bezig in het land.

De overlast van de rups is dit jaar al vijf keer zo groot als in 2017. Door de warmte ontwikkelen eikenprocessierupsen zich snel en zitten ze laag in de bomen. Daar komen wandelaars, fietsers en spelende kinderen gemakkelijk met de haartjes van de rups in aanraking. Deze haartjes kunnen vervelende gezondheidsklachten geven zoals: jeuk, bultjes, blaasjes, ontstoken ogen, problemen met ademhalen, braken en koorts.

Overlast

Voor de gemeente Dinkelland waren er afgelopen vrijdag al zo’n 160 meldingen gedaan bij een meldpunt voor overlast door de jeukrups. Waaronder meldingen van processierupsen rondom scholen en in woonwijken. Bijvoorbeeld tegenover basisschool de Zevenster, de Kingschool en in de woonwijk ’t Pierik in Denekamp. Ook in het buitengebied van Dinkelland, rondom fiets- en wandelroutes, zijn processierupsen te vinden.

Actieplan?

“We zien dat dit een terugkerend probleem is en gaan er van uit dat de bestrijding van de processierups adequaat en vroegtijdig wordt opgepakt, zodat onze inwoners hierdoor geen gezondheidsklachten krijgen”, zegt CDA-raadslid Elke Klunder. Zij vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de overlast en gezondheidsklachten die de eikenprocessierupsen veroorzaken. Daarom wil het CDA graag van het gemeentecollege weten hoe zij omgaat met de toegenomen klachten en meldingen en of er een actieplan is voor het bestrijden van de processierups in de gemeente Dinkelland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen