Gratis nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

Om het aantal eikenprocessierupsen aankomende zomer te verminderen, biedt de gemeente Dinkelland inwoners de mogelijkheid een gratis nestkastje aan te vragen.

In de nestkastjes nestelen zich mezen die veel (eikenprocessie)rupsen eten. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil het gemeentebestuur de komst van mezen stimuleren.

Overlast

“De laatste jaren zien we het aantal rupsen en de overlast hiervan toenemen”, vertelt wethouder Ben Blokhuis. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. “We hopen dat met het ophangen en de uitgifte van nestkastjes, de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt.”

Aanvragen

Een aanvraag indienen kan tot 7 maart 2019 via nestkastjes.eventbrite.nl. Hierna volgt meer informatie.

De actie geldt zolang de voorraad (300 stuks) strekt en is alleen voor inwoners van de gemeente Dinkelland. Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd. Het nestkastje moet zelf opgehangen worden.

Sociaal project

De kastjes zijn als bouwpakket gemaakt door deelnemers uit de sociale werkvoorziening van de Stichting Participatie Dinkelland. Deelnemers en bewoners van de boerderijcampus Erve Meinders in Tilligte hebben de kastjes in elkaar gezet en verzorgen de verspreiding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen