Enorm aantal explosieven gevonden bij Vliegveld Twenthe

Bommen en granaten
Bommen en granaten
Foto: Gemeente Dinkelland

De noodverordening was afgegeven in verband met aangetroffen munitie en restanten uit de Tweede Wereldoorlog op en rondom Vliegveld Twenthe is per direct ingetrokken, omdat de werkzaamheden zijn afgerond.

Vliegveld Twenthe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog intensief gebruikt. Het onderzoeksgebied ligt globaal tussen de Knollerveldweg, de oude Postweg en de Sniedersveldweg in Deurningen. Het perceel is normaliter een drassig ontoegankelijk gebied waarin springputten liggen die gevuld zijn met water. De aanhoudende droogte van medio 2018 is de oorzaak geweest dat er in de springputten achtergebleven munitie werd aangetroffen op plekken in en langs het huidige bos. De gemeente Dinkelland heeft daarop direct actie ondernomen en een noodverordening voor het gebied afgegeven. Gelijktijdig is er door de gemeente een bedrijf ingeschakeld dat zich heeft gespecialiseerd in het opsporen en opruimen van explosieven afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog.

De resultaten van de opsporing zijn veelzijdig. Er zijn grote aantallen gevonden en de herkomst bleek divers: zo werd Tsjechische, Russische, Duitse, Engelse, Amerikaanse, Franse en zelfs Oud-Hollandse munitie gevonden. De gevonden munitie en restanten zijn door de Explosieven Opruimingsdienst meegenomen en vernietigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen