Aanpak voor- en vroegschoolse educatie blijkt succesvol

Foto: Mark Mensink

Al enige tijd kent de gemeente Dinkelland voor- en vroegschoolse educatie (VVE), een onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid vanuit de Rijksoverheid.

Naast de taalontwikkeling speelt ook de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind een belangrijke rol. In de gemeente Dinkelland is het VVE-programma voor alle kinderen beschikbaar, niet alleen voor de kinderen met een onderwijsachterstand. Dat blijft ook de komende jaren zo.

Vrijwel alle Dinkellandse kinderdagverblijven werken met het programma Uk en Puk, voor alle peuters tussen de 2,5 en 4 jaar. Het aanbieden van zo’n VVE-programma is een verplichting voor gemeenten. Het consultatiebureau is vaak degene die een kind hiervoor een indicatie geeft. Dit gebeurt zodra zij een bepaalde achterstand constateren, zoals bijvoorbeeld op het gebied van taal.

Het VVE-programma is in de gemeente Dinkelland sinds 2011 voor alle kinderen toegankelijk en niet alleen voor de groep met een VVE-indicatie. Aparte groepen voor kinderen met een dergelijke indicatie zijn daardoor niet nodig. Wethouder Ilse Duursma is blij met deze invulling van het beleid. “Het is belangrijk dat kinderen gewoon mee kunnen draaien met leeftijdsgenootjes. En niet dat er een verschil ontstaat tussen kinderen die een VVE-indicatie hebben en kinderen die dat niet hebben. Daarbij kunnen we met deze methode voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd al een ‘stempel’ meekrijgen, dat is erg belangrijk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen