‘Er sterft tussen Regge en Dinkel een land’

Een aantal verontruste bewoners van Dinkelland en Tubbergen willen andere burgers, boeren, buitenlui en de politieke partijen per ingezonden brief wakker schudden.

“Ons prachtige en eeuwenoude Twentse coulissenlandschap met haar oude eiken, houtwallen, bloemrijke weiden met koeien, kronkelende beken, oude boomgaarden en fraaie doorgezichten, dat veel bewoners van onze gemeenten van vroegere tijden nog kennen en koesteren, is steeds meer aan het verdwijnen.”

“Ondanks de plannen van de gemeenten om het Twentse landschap te beschermen, blijkt in de praktijk dat er jaarlijks illegaal en legaal veel landschapselementen verdwijnen.”

“De handhaving van beide gemeenten is onvoldoende. Pas als een oplettende voorbijganger de gemeente tipt over een houtwal die is verdwenen, dan wordt de gemeente wakker, maar dan is het vaak al te laat. Dat geldt ook voor de naleving van de herplantplicht. Deze wordt te weinig gecontroleerd.”

“De cascoregeling van de gemeente legaliseert zelfs het verplaatsen van houtwallen. Daarbij wordt een houtwal gerooid met vaak fraaie oude bomen en worden elders een aantal sprietjes teruggeplant, maar dan meestal aan de rand van een bosje. Het duurt vervolgens 100 jaar voordat deze sprieten zijn uitgegroeid tot landschappelijk waardevolle bomen.”

“Kortom, de kaalslag op het platteland gaat door en menigeen denkt dat het niet zo erg is om een keer een paar bomen te kappen. Maar het verarmen van het landschap vindt al van generatie op generatie plaats. Het landschap wordt steeds kaler en doorzichtiger en de ecologische waarden gaan met sprongen achteruit. Waar zijn onze weidevogels, patrijzen, vlinders, bijen etc gebleven?”

“Als we de teloorgang van ons fraaie landschap willen accepteren en dat zien als een onderdeel van de economische vooruitgang, laten we dat dan duidelijk uitspreken. Maar laten we vooral stoppen met een halfslachtig beleid dat op papier altijd klopt, maar in de praktijk leidt tot de ondergang van ons Twentse coulisselandschap.”

“Let wel, wij willen niet polariseren of iemand de schuld in de schoenen schuiven voor de teloorgang van de natuurwaarden, maar juist een open discussie op gang brengen over ons Twentse landschap. In die discussie zijn alle bevolkingsgroepen van harte welkom. Daarbij kan een iedereen eerlijk en oprecht antwoord geven op de volgende vraag: Welk Twents landschap wilt u doorgeven aan uw kinderen?”

Henk Frons (Albergen), Chris van Benthem (Oud Ootmarsum), Elco Janné (Vasse), Martin Semmekrot (Tubbergen), Richard Hesselink (Tilligte)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen