De barstjes in onze samenleving

Foto: CC0

Steeds meer wordt duidelijk dat, behalve ondernemers uit het MKB, vooral de ouderen in verpleeghuizen het kind van de rekening worden van de coronacrisis.

Deze hulpbehoevende ouderen zijn als onmondige kleuters beroofd van hun bewegingsvrijheid en hebben al weken geen direct contact meer met hun familie en vrienden. Dit alles onder het motto van bescherming van deze doelgroep tegen het corona-virus. Veel ouderen spreken uit dat ze in de gevangenis zijn beland en trekken parallellen met de Tweede Wereldoorlog (‘coronapolitie’, COVID-paspoort, verplichte registratie, et cetera). Als de noodwet door de Tweede Kamer komt dan worden deze zaken de dagelijkse werkelijkheid.

Ook is het op zijn zachtst gezegd vreemd dat tijdens de griepgolf van 2017-2018, waarbij 9.500 mensen zijn overleden en dus ook veel ouderen, geen enkele beschermende maatregelen zijn genomen. Aan COVID-19 zijn nu 6000 mensen overleden.

De gevolgen van deze inhumane opsluiting in verpleeghuizen worden nu in heel Nederland en daarbuiten zichtbaar. Zelfs ouderen die terminaal zijn mogen slechts mondjesmaat bezoek ontvangen en sterven vaak in eenzaamheid en depressie. Er is dus totaal geen sprake van maatwerk om de schreeuwende hulpvraag van ouderen in de knel tegemoet te komen. Bij dat maatwerk zouden de hygiëne maatregelen voor de bezoekende familie uiteraard volledig kunnen worden nageleefd om de ouderen te beschermen.

Een beschaafde samenleving die zichzelf respecteert, zou de zwakken in de maatschappij met compassie en gepaste zorg dienen te behandelen. Het feit dat dat anno 2020 in Nederland niet gebeurt, betekent dat er barstjes ontstaan in onze beschaving. Deze angstepidemie heeft de fundamenten van onze beschaving en rechtstaat ernstig aangetast. Om de bevrijding van ouderen te bespoedigen zouden jullie als lezers de petitie Stop de Lockdown kunnen tekenen en de link zo vaak mogelijk kunnen delen: stopdelockdown.petities.nl.

De coronamaatregelen worden van bovenaf verplicht oplegt en zijn niet zoals minister Grappenhaus ons wil doen geloven in een actualiteiten programma, een vrijwillige keuze van de bevolking. Naast de vernietiging van de economie, wordt door deze rigide maatregelen van de regering, de menselijke waardigheid en vrijheid op onaanvaardbare wijze aangetast. Van directies en crisisteams van verpleeghuizen wordt in eerste instantie verwacht dat ze gaan staan voor een humane en gepaste zorg voor hun cliënten. Nu voeren ze als slaafse overheidsmedewerkers bevelen uit, omdat dat nou eenmaal zo moet. Waar hebben we dat toch eerder gehoord.

Een waardige beschaving beschermt de zwakken in de samenleving en heeft het welzijn van hen hoog in het vaandel staan. Deze beschaving is gebouwd op burgerrechten en democratie. Dat is op dit moment in Nederland en andere landen ver te zoeken. Iedere weldenkende burger zou zijn/haar gezonde verstand dienen te activeren en de vrijlating van ouderen dienen te eisen en de terugkeer naar rechtvaardigheid en vrijheid.

Tekst uit petitie Stop de Noodwet (inschrijving niet meer mogelijk): “Het kabinet is bezig met een noodwet die de vrijheden van burgers door COVID-19 kan inperken. Handhavers mogen uw huis binnendringen, zij mogen straffen, zij mogen u opsluiten enzovoorts als u zich niet aan de regels (bijvoorbeeld anderhalf meter afstand) houdt, die gelden voor deze ‘enorme dreiging’ van dit dodelijke virus voor de volksgezondheid!” Ook hier zijn de parallellen met de geschiedenis voor het oprapen. Mensen word wakker en claim uw rechten als vrij en onafhankelijk persoon.

Chris van Benthem, juni 2020

Dossier: Coronavirus
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen