Basisschool Bernardus uit Saasveld wint eTwinning prijs

José Boenders (tweede van links) met de andere prijswinnaars
José Boenders (tweede van links) met de andere prijswinnaars
Foto: Nuffic

Hoe maken kinderen het best kennis met andere culturen en talen?

Nou, door in contact te komen met leeftijdgenoten uit andere landen. Kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud van de basisschool Bernardus hebben de afgelopen maanden samengewerkt met klassen uit zeven andere Europese landen, zoals Engeland, Finland, Polen en Frankrijk.

Dat deden ze in het project ‘Once upon an Erasmus+ Tale’, waarbij eTwinning als online platform werd gebruikt. Op 10 oktober ontvangt het Bernardus op de conferentie Samenwerken met een school in het buitenland in Den Haag een eTwinning prijs van Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Bij de prijs hoort een bedrag van €1000.

Verhalen delen

De drijvende kracht achter het driejarige project ‘Once upon an Erasmus+ Tale’ is José Boenders, leerkracht op het Bernardus. Zij bedacht het project samen met collega’s én leerlingen. De afgelopen drie jaar hebben de leerlingen verschillende dingen gedaan zoals; musea bezocht, de kunstwerken die zij hebben gezien hebben de leerlingen nagemaakt en zij hebben eigen verhalen bedacht bij de kunstwerken en deze met elkaar gedeeld via het online platform eTwinning.

Hierdoor leerden ze niet alleen over hun eigen cultuur maar ook over de cultuur van anderen. Aan het eind van het project hebben scholen een ‘fair’ georganiseerd waar, eten, drinken, kunst en cultuur van de alle deelnemende landen werden gepresenteerd. Ook hebben de scholen exposities gehouden met de kunstwerken van de leerlingen.

eTwinning

Via eTwinning vinden meer bijna 500.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken.

eTwinning is onderdeel van Erasmus+, in Nederland ondersteund door Nuffic.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen