Hackathon tegen kindermishandeling

Foto: CC0

Kindermishandeling is samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van de Nederlandse samenleving.

Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Door samen creatief te denken in de vorm van een hackathon wil Garage2020 samen met verscheidene partners nieuwe invalshoeken, ideeën en oplossingen ontwikkelen tegen dit probleem. In Twente vindt deze hackathon plaats van 1 tot 5 april 2019 bij de Universiteit Twente.

Fleur Mensink is coördinator van Garage2020. “Een hackathon is een event waarbij deelnemers non-stop bezig gaan om oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. Tijdens deze hackaton gaan  studenten uit verschillende studierichtingen  in teams strijden voor het winnende idee. Zij krijgen daarbij  begeleiding vanuit de betrokken gemeenten, van hulpverleners van Jarabee en  Jeugdbescherming Overijssel, mensen uit het bedrijfsleven en Nokidding.” Bij Nokidding werken mensen die te maken hebben gehad met kindermishandeling en daarover hun ervaring delen met als doel kindermishandeling te stoppen.

De 14 Twentse gemeenten zijn partner van Garage20202 in de hackathon. Burgemeester Wilmien Haverkamp is bestuurlijk vertegenwoordiger namens de 14 Twentse gemeenten. “Kindermishandeling ontstaat niet van de ene op de andere dag, deze vormen van geweld sluipen er vaak door allerlei problemen in en komen  voort uit onmacht. De verscheidene oorzaken zorgen ervoor dat er geen pasklare oplossing bestaat. De samenwerking in deze hackathon van de verschillende partijen maakt het interessant, want we weten dat de oplossing niet enkel ligt bij het inzetten van een professional.”

De Hackathon tegen kindermishandeling wordt in drie regio’s georganiseerd: Twente, Rotterdam en Leiden, Amsterdam en Eindhoven. Mensink: “De lokale winnaars krijgen op 16 april een plek op het landelijke event: ‘Samen toekomst maken’. Een event over innovatie in het jeugddomein.” Daar wordt het beste, meest innovatieve of misschien wel het meest ‘simpele’ en voor de hand liggende concept/prototype gekozen.

De bedenkers van het winnende idee krijgen hulp van Garage2020 en het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) om het concept daadwerkelijk te realiseren. De 14 Twentse gemeenten gaan er daarna ook mee aan de slag. “We verwachten dat deze hackathon ons nieuwe ideeën geeft over hoe wij kindermishandeling nog beter kunnen aanpakken en gaan deze, mits passend, ook inzetten. De veiligheid van een kind staat daarbij altijd voorop”, besluit Haverkamp.

Benieuwd naar de uitkomsten? Op vrijdag 5 april 2019 vindt de finale in Twente plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen