Luxe zorgaanbieder in Ootmarsum onder verscherpt toezicht

Huize den Oostenborgh in Ootmarsum
Foto: Welstee

Stichting Welstee Zorgvilla’s, locatie Huize den Oostenborgh in Ootmarsum, is onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Bij de luxe zorgaanbieder zijn verbeteringen nodig, zo constateerde de inspectiedienst. Er kunnen maximaal 21 mensen wonen.

Tekortkomingen

Huize den Oostenborgh is in augustus 2018 geïnspecteerd en er werden toen diverse tekortkomingen geconstateerd. Op 12 maart bracht de inspectie een vervolgbezoek om de genomen verbetermaatregelen te controleren. In Huize den Oostenborgh woonden op dat moment 17 mensen.

Er werden daarbij weliswaar verbeteringen waargenomen, maar nog niet voldoende. Zo zag de inspectie dat een afgesloten voordeur voor één cliënt noodzakelijk is, maar dat de andere cliënten daardoor ook niet zelfstandig naar buiten kunnen.

Ook worden (bijna)incidenten, (bijna)fouten en klachten niet gebruikt om de zorg te verbeteren. De inspectie merkt ook dat het managementteam niet nagaat of de verbetermaatregelen logisch en uitvoerbaar zijn. Het management toetst niet of de zorgverleners de afspraken nakomen en daardoor hebben de managers maar een beperkt zicht op de kwaliteit van de zorg.

Verscherpt toezicht

De inspectie wil de voortgang van de verbeteringen intensief volgen en daarom is Huize den Oostenborgh onder verscherpt toezicht gesteld per 25 april. Deze maatregel duurt zes maanden.

In die periode kan de inspectie Huize den Oostenborgh zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken. Tussentijds beoordeelt de inspectie de resultatenrapportages en de uitkomsten van bezoeken. Voor het einde van het verscherpt toezicht bekijkt de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven.

De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden