Frans op den Bult wint prijsvraag over duurzame energieopwekking

Foto: Mark Mensink

Begin september lanceerden Natuur en Milieu Overijssel en de gemeente Dinkelland de prijsvraag: Wie heeft het beste idee om energie te besparen of energie duurzaam en lokaal op te wekken?

De jury, bestaande uit Natuur en Milieu Overijssel, Essenkracht en Saxion-docent Rik Zeeuwen, heeft het idee van Irma Hellegers-Otter (die samen met haar gezin Frans op den Bult runt) gekozen als winnaar van deze prijsvraag. De ondernemers zouden graag een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein en een zonneweide realiseren op hun terrein.

Ook zitten ze te denken aan een verticale windmolen, een kleinere variant op de standaard windmolen. “Wij zijn de zesde generatie die dit horecabedrijf runt en over een paar jaar is de volgende generatie aan de beurt, onze dochter Pauline”, legt Hellegers-Otter uit. “We denken, samen met haar, dus goed na over innovatie mogelijkheden in deze tijd en voor de toekomst. Duurzaamheid hoort daar uiteraard ook bij. We hopen in de toekomst zelfvoorzienend te kunnen zijn en het lijkt ons ook mooi om daar een educatief aspect aan toe te voegen. Dat leerlingen kunnen komen kijken hoe zonnepanelen werken bijvoorbeeld.”

“Dit plan scoorde vooral hoog op qua energieopbrengst”, legt Loet van der Heijden van NMO uit. “Als jury zijn we erg enthousiast over hoeveel energie al in het plan is gestopt en dat ook is gedacht aan de educatieve mogelijkheden. Het idee van een met zonnepanelen overdekt parkeerterrein vinden we erg origineel. Ook is interessant om de mogelijkheden van een verticale windmolen te onderzoeken, waarbij we wel de kanttekening willen maken dat windenergie in Noordoost Twente op dit moment nog geen optie is.”

Wethouder Ben Blokhuis is blij dat ook inwoners en ondernemers zich willen inzetten om energie duurzaam op te wekken. “Die hulp hebben we zeker nodig om onze doelstelling te behalen: 20% van onze energie duurzaam opwekken in 2023. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daar is ook inzet van onze inwoners voor nodig. We vinden het belangrijk om inwoners en ondernemers te stimuleren om na te denken over manieren voor duurzame energieopwekking. Met die gedachte is deze prijsvraag uitgezet.” Met de prijs, een geldbedrag van 500 euro en ondersteuning vanuit NMO kunnen de ondernemers van Frans op den Bult hun idee verder uitwerken.

Frans op den Bult

De inmiddels zesde generatie staat sinds 1983 aan het roer van dit horecabedrijf. Kinderen Pauline en Peter zijn de opvolgers. Zij zullen vanaf 2023 het stokje overnemen.

Frans op den Bult bestaat al sinds 1826 en werd door Frans Oude Veldhuis opgericht als tapperij/kruidenierswinkel. Na 193 jaar is de firma uitgegroeid tot een hotel-restaurant met zalencentrum, alwaar bijna 80 personeelsleden hun kostje verdienen.

Foto

Loet van der Heijden (Natuur en Milieu Overijssel), wethouder Ben Blokhuis, Irma Hellegers-Otter en dochter Pauline Scholten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen