Groot onderhoud NAM bij Rossum

Foto: NAM

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) voert groot onderhoud en reguliere inspecties uit bij locatie ROW2 bij Rossum, één van de lege gasvelden waarin het bedrijf water injecteert dat mee naar boven komt bij olie- en gaswinning.

Dit boorwater komt van nature voor in dezelfde gesteentelagen als waar de olie en het gas zich bevinden. Het is erg zout, zodat dit niet zomaar op de oppervlakte achtergelaten kan worden. Het wordt teruggebracht in lege gasvelden via eerder gebruikte gaswinningsputten.

In Rossum gaat het om water dat vrijkomt bij oliewinning. Staatstoezicht op de Mijnen ziet toe op deze activiteiten in de diepe ondergrond.

Beschermende coating

Het huidige onderhoud bij Rossum wordt uitgevoerd aan de bovengrondse installatieonderdelen. Ze worden aan de binnenkant voorzien van een coating die beschermt tegen roestvorming. Aangezien sommige onderdelen erg zwaar zijn, is een mobiele kraan ingezet om ze te demonteren en na het aanbrengen van de beschermende laag weer in elkaar te zetten.

Inspectie waterinjectieputten

Aan de waterinjectieputten zelf wordt momenteel geen onderhoud gepleegd. Wel worden de putten met een meetinstrument gecontroleerd om roestvorming tijdig te constateren. Op die manier kan indien nodig tijdig worden ingegrepen om zo lekkages te voorkomen. Zowel het onderhoud als de inspectie van locaties en materiaal zijn van belang voor een soepel lopend proces van olie- en gaswinning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen