Duurzaamheid is voor familiebedrijf Busscher de logische keuze

Bastian Wolbert
Bastian Wolbert
Foto: Energie van Noordoost-Twente

“We zijn een echt familiebedrijf; we kijken op de lange termijn en dan is duurzaam investeren een goede keuze. Dat is niet persé groen, maar vooral heel economisch”, vertelt Bastian Wolbert van Busscher Weerselo.

Busscher Weerselo is het bedrijf van de broers Theo en Hennie en zus Anita Busscher. Ze zijn vooral bekend als organisator van de Weerselose Markt, de grootste wekelijkse markt in de regio. Maar dat is niet het enige; Busscher Weerselo is een internationaal groothandelsbedrijf in aanhangwagenonderdelen.

“Ik werk hier als IT’er, maar doe ook veel op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Wolbert. “Familiebedrijf Busscher is graag zelfvoorzienend. We zijn liever niet afhankelijk van leveranciers, of het nu gaat om de website, of om energie. Dat is één van de redenen waarom hier al geruime tijd zonnepanelen op de daken liggen. Ons uitgangspunt is daarbij altijd dat het financieel interessant moet zijn. We moeten een investering terug kunnen verdienen, maar daar kunnen we wel de tijd voor nemen. Als we een nieuw pand bouwen, gaan we ervan uit dat we er minimaal 30 jaar gebruik van maken. Dan loont het wel om te investeren in duurzame maatregelen zoals extra isolatie, want dat verdien je in die tijd met gemak terug. Duurzaam investeren zit daarmee wel in het DNA van ons bedrijf, al zou je dat misschien als buitenstaander niet zeggen. We dragen het niet echt uit. Het is hier ook niet duurzaam om maar duurzaam te doen. Het is gewoon vaak de logische keuze als je zelf investeert en zelf het rendement houdt.”

Zonnepark

Ook bij de nieuwe bedrijfshal op bedrijventerrein Echelpoel is gekozen voor de installatie van zonnepanelen. “Er komen 1.340 zonnepanelen op en aan de hal. Daarvan gebruiken we een tiende van de stroom zelf, de rest verkopen we door aan Eneco.”

Op het industrieterrein ontwikkelt Busscher een zonnepark. “We hadden daar nog een stuk grond dat door uitbreiding van het industrieterrein ingesloten is komen te liggen. Het is te klein om te gebruiken als agrarische grond, maar groot genoeg voor een klein zonnepark. We zijn nu een aantal jaar bezig met het vergunningstraject en hopen binnenkort te kunnen starten met het aanleggen. We willen 1.000 tot 1.200 panelen plaatsen, op een hoogte van maximaal 2 meter. Dat is relatief laag en makkelijk met een haag aan het zicht te onttrekken, zodat omwonenden er geen last van hebben. Hiermee wekken we groene stroom op die we weer verkopen aan een energiebedrijf.”

Besparing

Met de zonnepanelen bespaart Busscher jaarlijks zo’n 500.000 kWh; goed voor een vermindering van circa 325 ton CO2-uitstoot. “Deze investering in duurzaamheid geeft ook financieel een acceptabel rendement”, vertelt Bastian Wolbert. “We blijven wel steeds de rekensommen maken voor we een maatregel nemen. En soms betekent dat ook dat we iets niet doen. Zo willen we al heel lang van het gas af, maar blijkt toch elke keer weer dat het voor de verwarming van de markthal de meest rendabele oplossing is om de oude CV-installatie te behouden. Dan is dat wat we doen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen