Initiatief voor mensen met een eetstoornis maakt kans op Appeltje van Oranje

Foto: Realcovery Inloophuis

Het inloophuis Realcovery uit Weerselo maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021.

Vanaf 11 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten door te stemmen via stem.oranjefonds.nl/realcovery.

Appeltjes van Oranje

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. “Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed voelen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven.”

Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten.

Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Realcovery ziet een nominatie voor Appeltjes van Oranje als een kroon op de inzet van het afgelopen jaar.

Realcovery

Realcovery is een inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. “Onze vrijwilligers zijn  ervaringsdeskundigen, die ondersteuning bieden aan mensen op weg naar herstel. Het inloophuis is een warme plek om te ontmoeten en jezelf te zijn, tussen anderen die hetzelfde meemaken of overwonnen hebben. Mensen met een eetstoornis komen graag terug naar het inloophuis, terwijl naar ons toekomen voor velen echt een grote stap is”, aldus mede-initiatiefneemster Chantal. “Door het uitwisselen van ervaringen en tips hopen we hen kracht te geven om hun geliefde met een eetstoornis te helpen in zijn of haar strijd.”

“Mensen met eetstoornissen als anorexia nervosa en boulimia nervosa schamen zich veelal. Door het bieden van laagdrempelige ondersteuning en advies wil het Realcovery Inloophuis hen helpen richting herstel en het hervinden van zin in het leven, want vaak raken ze in een sociaal isolement. Het inloophuis is dan ook een eerste stap richting sociaal contact op een plek waar veel begrip en herkenning is. De vrijwilligers die voor hen klaarstaan zijn ervaringsdeskundigen. Ze weten hoe uitzichtloos, eenzaam en donker het leven met een eetstoornis kan zijn, maar zij kennen ook de keerzijde: weer in het leven staan en het weer kunnen genieten van dingen. Ook hun naasten, voor wie de situatie vaak ongrijpbaar is, zijn welkom in het inloophuis.”

Reacties