‘Noordoost-Twente sinds 2011 voorgelogen door de NAM’

Oude buis met daarbinnen de nieuwe voor het injecteren van olieafvalwater
Oude buis met daarbinnen de nieuwe voor het injecteren van olieafvalwater
Foto: Mark Mensink

Zo’n 65 omwonenden van de gaswinnings- en latere injectielocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aan de Tramweg te Rossum spreken hun ernstige zorgen uit over het injecteren van chemisch verontreinigd afvalwater in de voormalige gasvelden.

Zij stellen dat de NAM hen al sinds 2011 voorliegt over de locatie met aanduiding ROW2, zo blijkt uit een brief die de bewoners zowel aan het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad van Dinkelland hebben gestuurd. “Alle calamiteiten vanaf het jaar 2011 waarin werd begonnen met de injecties wijzen er op dat injecteren van het afvalwater niet op een 100% veilige wijze kan plaats vinden. De NAM heeft ons steeds anders doen geloven, doch het vertrouwen daarin is helemaal weg! Reden voor ons om u te verzoeken alles in het werk te stellen om de injecties in Noordoost-Twente in zijn geheel stop te laten zetten, totdat het bewijs is geleverd dat er geen enkel risico meer bestaat. En dat bewijs kan ons inziens niemand leveren!”

‘Zeer sporadisch controle’

Die noodkreet van de Rossummers wordt ondersteund door stichting Stop Afvalwater Twente. “Naar onze mening moeten ze zich diep schamen en hadden ze direct na het bekend worden van de scheur in de casing (buitenbuis) afgelopen februari, alle injecties in Noordoost-Twente stil moeten leggen”, zegt woordvoerder Freddy Mensink. “De risico’s zijn wederom alleen maar weer toegenomen, temeer omdat er ook bij de overige injectiebuizen maar zeer sporadisch controle plaats vindt op de toestand van de buitenbuizen. Bij ROW2 vond de laatste controle plaats in 2012. Het is naar onze mening zelfs niet ondenkbaar dat ook de overige buitenste injectiebuizen reeds onaanvaardbare mankementen of scheuren vertonen.”

Op gemeentelijk en provinciaal niveau is er bij de minister op aangedrongen dat de injecties stilgelegd moeten worden. Mensink “Een ding is in elk geval zeker: Noordoost-Twente zit inmiddels voor eeuwig op een afvalput! Daarom liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen