Ex-guerrillastrijder Tanja Nijmeijer uit Denekamp schrijft autobiografie

Foto: Tanja Nijmeijer

De in Denekamp geboren ex-guerrillastrijder Tanja Nijmeijer brengt een autobiografie uit over haar leven in Colombia, waar ze deel uitmaakte van rebellengroep FARC.

“Dit boek is een relaas van wat ik gezien en beleefd heb”, schrijft ze in een verklaring op Twitter. “Dat hoeft niet per se te passen in het referentiekader dat de meeste Europeanen van de FARC, of van Colombia, hebben.” Ze lijkt nog niks aan fanatisme te hebben ingeboet. “Er zijn getuigenissen beschikbaar van slachtoffers van ontvoeringen, van soldaten, van politici, maar dit is mijn verhaal, de getuigenis van iemand die er nog steeds van overtuigd is dat er een andere wereld mogelijk is.”

FARC

Nijmeijer sloot zich in 2002 bij de marxistisch-leninistische beweging FARC aan, die ook aanslagen in Colombia pleegde. In 2007 werd haar dagboek gevonden na een aanval van het Colombiaanse leger op het kamp waar ze verbleef. In 2010 zette de Amerikaanse overheid Nijmeijer op een terreurlijst.

Later maakte ze, als vertaler en onderhandelaar, deel uit van de FARC-delegatie die op Cuba onderhandelde over een vredesovereenkomst. Nadat dit was getekend, legde het grootste deel van de circa 7.000 FARC-strijders de wapens neer.

Nijmeijer verliet de FARC in 2020, omdat ze het niet meer eens was met de politieke beslissingen van de partij. “Als je je jaren achtereen niet kunt vinden in wat er besproken, gepland en besloten wordt, is het tijd om te vertrekken.” Ze is wel in het Zuid-Amerikaanse land blijven wonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen