Groot onderzoek naar opvoeding Twentse kinderen

Foto: CC0

GGD Twente doet met de Kindermonitor groot onderzoek naar het gezond en veilig opgroeien van kinderen in Twente.

De uitkomsten helpen gemeenten bij het maken van keuzes in het lokale gezondheidsbeleid.

Kindermonitor

De komende dagen stuurt GGD Twente 20.000 gezinnen met kinderen van 0-12 jaar een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Vragen die gaan over het opgroeien en de gezondheid van hun kind(eren) (bijvoorbeeld eten, slapen, bewegen en buitenspelen). “We willen graag weten hoe ouders het opvoeden vinden, tegen welke problemen ze aanlopen en waar ze behoefte aan hebben. Ook vragen we naar de gevolgen van de coronacrisis op het leven van hun kind(eren).”

Help mee

Voor het onderzoek zijn willekeurig 20.000 kinderen uit Twente geselecteerd. Het is belangrijk dat de ouders die een uitnodiging ontvangen meedoen en de vragenlijst invullen, geeft de GGD te kennen.

“Deze ouders helpen ons een goed beeld te krijgen hoe het gaat met het opgroeien en de gezondheid van Twentse kinderen. Zo kunnen wij de Twentse gemeenten helpen bij het maken van keuzes.” Antwoorden blijven anoniem.

Dinkelland

Vier jaar geleden hebben we ook een Kindermonitor gedaan. Uit de antwoorden van ouders uit Dinkelland bleek dat ouders het ouderschap leuk vinden, maar soms ook pittig. Zo maakte 12% zich zorgen over het gebruik van social media en gamen, en was 90% van de kinderen lid van een vereniging (sporten, muziek of toneel).

Ongeveer één op de veertien gezinnen in Dinkelland had moeite met rondkomen. Deze ouders wisten lang niet altijd dat ze bij de gemeente terecht kunnen voor hulp, bijvoorbeeld om te zorgen dat hun kind toch kan sporten of schoolspullen krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen