Stichting Stop Afvalwater Twente stapt naar de rechter om herstart NAM-activiteiten te stoppen

Foto: NAM

Stichting Stop Afvalwater Twente vraagt de Raad van State de NAM te blokkeren bij hun voornemen opnieuw afvalwater in lege Twentse gasvelden te injecteren.

Dat maakt SAT-voorzitter Freddy Mensink bekend. “Het mag niet zo zijn dat binnenkort het Ministerie van Economische Zaken en klimaat (EZK) in samenspraak met het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) weer toestemming geeft aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de olieproductie in Schoonebeek en de daarmee gepaard gaande injecties van afvalwater in de Twentse bodem weer op te kunnen starten.”

Sinds 2015 gaat de afvalwaterinjectie gepaard met allerlei problemen. Dit heeft er volgens de SAT toe geleid dat:
  • Van de oorspronkelijke 11 injectieputten in Noordoost-Twente er momenteel nog maar twee beschikbaar zijn voor injectie.
  • De oorspronkelijke oliewinning is gereduceerd tot circa een derde deel van de oorspronkelijke productie.
  • De risico’s in Noordoost-Twente door alle problemen en onvoldoende monitoring aanzienlijk zijn vergroot.
De oliewinning en de daarmee gepaard gaande afvalwaterinjecties liggen sinds begin van dit jaar stil. In de Tweede Kamer zijn meerdere moties aangenomen waarin wordt aangedrongen om de injecties uiterlijk eind 2022 in Twente te stoppen. “Zekerheid dat dit gebeurt, of liever gezegd: dat er nu reeds definitief een einde is gekomen aan deze zeer risicovolle afvalwaterinjecties, is er nog steeds niet. Twee door ons ingediende handhavingsverzoeken zijn door het SodM i.s.m. de minister van EZK afgewezen. Voor ons een reden om naar de rechter te stappen.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen