112

Spuitje voor agressieve hond die Deurningen terroriseerde, werkstraf voor baasje

Foto: CC0

De rechtbank in Almelo heeft vandaag besloten dat een driejarige kruising tussen een Mechelse herder en een hazewindhond, die meermaals mensen heeft gebeten, een spuitje krijgt.

De baas van de hond, Cornelis H. (54) uit Deurningen, stond vanmorgen terecht voor het in gevaar brengen van wijkagent Hannie Jansen. De vrouw liep volgens de aanklacht zwaar lichamelijk letsel op, bestaande uit in elk geval een bijtwond aan haar bovenarm. Hierdoor kon ze tijdelijk niet werken.

Tijdens de rechtszaak vertelde het slachtoffer uitgebreid over het voor haar pijnlijke en angstige incident aan de Korte Bos. De reden is haar nog altijd onduidelijk. “Was het haat tegen mij persoonlijk of haat tegen het uniform?”, vroeg agent Jansen zich af. “Ik heb zelf ook een hond, een redelijk grote, en ik ben echt een hondenliefhebber. Dat ik nog steeds bang ben voor vreemde honden, vind ik daarom extra storend.” Volgens haar heeft H. zich naderhand nooit gemeld om te informeren hoe het sindsdien met d’r gaat.

Meerdere bijtincidenten

Het agressieve beest blijkt er een waar schrikbewind op nagehouden te hebben. Zeker driemaal is de nog maar driejarige teef betrokken geweest bij bijtincidenten. De gemeente heeft eigenaar H. daarom bestuursrechtelijk aangepakt. Het bijtkorf en aanlijngebod is echter overtreden en er is al een dwangsom verbeurd.

Hogere uitspraak dan eis

De verdachte was niet in persoon aanwezig en werd bij verstek veroordeeld. Het OM eiste nog alleen een werkstraf van 50 uren, maar volgens politierechter Heijink was dit gezien de omstandigheden veel te mild. Ze legde de man daarom 100 uur vrijwilligerswerk op en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee weken, met een proeftijd van 3 jaar, om te voorkomen dat hij weer in de fout gaat. De rechter stomverbaasd: “Dat deze locatie zo dicht bij een basisschool is, wist ik niet.”

De hond is in beslag genomen, maar wat het OM betreft duurt dat niet lang meer en wacht de bijtende teef nog maar één ding: een dodelijke injectie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen