112

Jaren celstraf geëist tegen hotelpiraten: “Een schoolvoorbeeld van oplichting”

De 'hoteloplichters' Jan V. en Jolanda H.
De 'hoteloplichters' Jan V. en Jolanda H.
Foto: MarCant

Henk en Jolanda, Jan en José, Jos, Joop, etc. Het zijn maar een paar van de schuilnamen waarvan ze zich tijdens hun dubieuze praktijken bedienden.

In werkelijkheid blijken het de getrouwde serieoplichters Jan V. en Jolanda H. (54). Beiden gaven vandaag tijdens hun rechtszaak voor de meervoudige strafkamer in Assen toe dat ze gedurende een periode van ongeveer één jaar op kosten van tientallen mensen, waaronder diverse uitbaters van hotels en B&B’s, hebben geleefd en ook geld leenden zonder dit terug te betalen. Dat gebeurde meestal met zielige verhalen bij kerkgangers, waarvan meestal enkele honderden euro’s per keer afhandig werd gemaakt. Die voelden zich flink besodemieterd. Daarnaast ontvreemden ze een aantal fietsen.

Jan en Jolanda hadden zo ongeveer een dagtaak aan het constante oplichten, zo is inmiddels wel helder. Jan: “Dat is schuldig ben, dat moge duidelijk zijn. Daar neem ik ook de volle verantwoordelijkheid voor.”

Liegen en bedriegen

Er wordt in totaal zo’n 20.000 euro aan schade gevorderd. “Wat een waslijst”, zo liet een rechter zich ontvallen na de opsomming van alle feiten. Terugbetalen gaat lastig worden, zeker zolang hij in detentie zit. “Werken doe ik heel graag”, beweert Jan. Het zorgde voor hoongelach in de rechtszaal. “Het geld hebben we niet”, verklaarde Jolanda.

Als verklaring voor de oplichtingspraktijken dragen de echtelieden schulden uit het verleden aan. “Waardoor ik het ene gat begon te vullen met het andere.” De eerste feiten werden inmiddels 23 jaar geleden gepleegd. In verscheidene jaren hierna kreeg Jan telkenmale gevangenisstraf voor soortgelijke misdrijven. De laatste keer werd dit vergezeld door TBS met voorwaarden. “Rond mijn 37e of 38e heb ik een enorme burn-out gehad. Ik ben toen volledig ingestort.”

MarCant

Deze zaak kwam aan het rollen, nadat de eigenaren van Marcant in Tubbergen na een onbetaald verblijf op 14 augustus 2018 een bericht over dit stel online zetten. Later diezelfde dag volgde ook nog een foto, afkomstig van een bewakingscamera, waar beide ‘amicale’ hotelgasten in eerste instantie herkenbaar op stonden.

Na de publicatie herkenden verschillende andere slachtoffers, waaronder het Twents Gasthoes in Ootmarsum, de verdachten en bijbehorend relaas. Er volgden nog meerdere aangiften en de reeds bestaande werden bij het politiedossier gevoegd, waarna alles in een stroomversnelling kwam.

De Tubbergse ondernemers, Marc Nolte en Niels Stroot, waren vandaag allebei bij de rechtszitting aanwezig. Ze dienden evenwel geen eis tot schadevergoeding in.

‘Genoeg is genoeg’

De verdachten meldden zich op 16 augustus bij de politie, toen de grond onder hun voeten te heet werd. Sindsdien, inmiddels vijf maanden, zitten ze in voorarrest. “We hadden al een paar maanden, zowel mijn vrouw als ik, dat we inzagen dat het zo niet langer kon. Dit speelde al een tijdje bij ons”, vertelde Jan (63 jaar). “Op een gegeven stonden we in de krant. Nu is het mooi geweest, zeiden we tegen elkaar.”

De rechtbank neemt de twee vooral kwalijk dat ze het vertrouwen bij hun slachtoffers misbruikten met “mooie praatjes”. “U deed zich voor als een betalende klant. Eén nacht werd vooruit betaald en vroeg daarna of u langer zou kunnen blijven”, beschreef een strafrechter. “Het ging u zo makkelijk af, dat is het meest verbazende van alles.”

“We hadden ons hoe dan ook gemeld. We waren er heel erg klaar mee”, liet Jolanda zich ontvallen. Jan: “Fout is fout.”

Persoonlijke achtergrond

De oplichters zijn al vaker veroordeeld voor soortgelijke misdrijven. Jolanda: “Ik ben ervan overtuigd dat als we eerder hulp hadden gekregen, ook met de financiën en toen we uit huis werden gezet, dat dit nooit was gebeurd.” Zij is viermaal veroordeeld, telkens samen. Ze leerden elkaar in 2000 kennen en zijn sinds 2004 samen.

Jan lijdt aan verschillende persoonlijkheidsstoornissen, maar is volgens een psychologisch rapport wel volledig toerekeningsvatbaar. “Met andere woorden: u wist donders goed waarmee u bezig was”, vatte een rechter samen. “De kans op recidive is hoog.” Er wordt daarom geadviseerd hem opnieuw te behandelen.

Het echtpaar heeft geen contact met hun (klein)kinderen. Mogelijk is Jan in het verleden misbruikt door een leraar Engels binnen het rooms-katholieke internaat in Heemskerk, iets wat hijzelf beweert. “Ik wil niet dat er over gesproken wordt”, interrumpeerde hij een rechter die op een gegeven moment het onderwerp aanstipte. Binnen de gevangenismuren onderging hij al een behandeling hiervoor.

Het is bij Jolanda onduidelijk of ze in therapie kan, omdat haar psychologische rapportage incompleet is. “Ik denk dat een traject met begeleid wonen, in combinatie met een schuldsanering, goed zou zijn”, gaf ze aan. Over d’r eigen rol als ze ergens aankloppen: “Dan speel je het spel mee.”

Strafeis

Zelf hopen Jan en Jolanda op een voorwaardelijke straf met daaraan streng toezicht en een verplichte behandeling gekoppeld. “Omdat ik denk dat we deze keer, als we de juiste hulp krijgen, het deze keer wél lukt”, aldus Jolanda. “Ik wil dit leven echt nooit meer. Het spijt me enorm voor die mensen.”

Wat het OM betreft moeten de ‘hotelpiraten’ wederom de cel in, ondanks hun uitvoerige verklaringen over de talloze misdragingen. “De hotels dachten dat ze te maken hadden met betalende klanten”, sprak de officier van justitie uit. Volgens haar hebben de gasten slinks op het verwachtingspatroon van hoteliers ingespeeld door er spullen achter te laten en zo de indruk te wekken dat ze terug zouden keren; een schoolvoorbeeld van oplichting. “Ze hebben er beide van geprofiteerd.”

De oplichting van negen personen door een ‘geldlening’ los te praten, werd eveneens als wettig overtuigend aangedragen. “Er werd gesproken over de kerk, de luchtmacht of over het kopen van een huis.” Geen van de aangevers heeft het uitgeleende bedrag teruggekregen. In een gemeentegids of op internet zocht het paar personen op waar ze een ‘link’ mee hadden. “Hieruit blijkt wel dat het niet ging over een kerkdiscussie of bepaalde stroming, maar om het verkrijgen van geld.”

Voor de man dreigt vier jaar cel, bijna het maximum voor dergelijke oplichtingszaken. Tegen de vrouw werd drie jaar celstraf geëist. Bovendien moet hun uitspraak wat het OM betreft openbaar worden gemaakt in vakbladen voor de hotelbranche, ter waarschuwing voor hun praktijken.

Uitspraak

De meeste benadeelde partijen lieten weten blij te zijn met de bekennende houding van het tweetal en te hopen dat op een of andere manier voorkomen kan worden dat ze opnieuw in de fout gaan.

Over twee weken, dinsdag 29 januari 2019, wordt de uitspraak verwacht.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen