112

OM niet-ontvankelijk tegen amateurbokser die op feest in Saasveld slaande ruzie kreeg

Foto: CC0

De 21-jarige amateurbokser Dyaro van W. uit Enschede kan weer opgelucht ademhalen.

Toen hij 18 jaar was en naar AprèsSki Met Mie in Saasveld ging op zaterdag 18 maart 2017, raakte hij ’s nachts in een slaande ruzie verzeild. De jonge kerel was te Oldenzaal in een bus gestapt om naar het feest te gaan.

Tegenover de politierechter verklaarde de Enschedeër op de dansvloer eerst uitgedaagd en later weggedrukt te zijn. Hij verweerde zich, maar werd bij de keel gegrepen en sloeg toen van zich af. Na het nachtelijke feestje, toen de twintiger samen met vrienden terug naar huis wilde, bleken ze in dezelfde touringcar te zitten als degenen waarmee Van W. in gevecht was geweest. Na het uitstappen kwam het wederom tot een confrontatie. “Ik werd achterna gezeten”, zei de verdachte. Naar eigen zeggen is hijzelf ook meermaals geslagen, waarna hij zich pas verdedigde.

De verklaringen van diverse getuigen lopen uiteen. Beide slachtoffers verklaarden bijvoorbeeld uit het niets geslagen te zijn, iets waar zelfs het Openbaar Ministerie al grote vraagtekens bij zette. Dat eiste niettemin een voorwaardelijke werkstraf van 30 uren, met een proeftijd van 1 jaar.

Ook strafadvocaat Umut Ural had grote moeite met de geloofwaardigheid van de aangevers en wees erop dat deze rechtszaak pas na 2,5 á 3 jaar ter zitting werd gebracht. Voor zijn cliënt bepleitte hij primair de niet-ontvankelijkheid van het OM en subsidiair vrijspraak voor de strafbare feiten die Van W. ten laste zijn gelegd. “Mocht u alsnog tot een bewezenverklaring komen, vraag ik u een boete van 500 euro op te leggen.”

In zijn laatste woord refereerde Van W. naar een telefoontje dat de twee rivalen die hij klappen had gegeven, naar zijn boksschool hebben gepleegd. “Geen idee wat ze daarmee nog probeerden te bereiken.”

Er kwam al snel een oordeel. “Ik zie gewoon een jongeman voor me, die op z’n 18e bij een caféruzie betrokken is geraakt. Dat valt natuurlijk niet goed te praten, maar de gróte vraag is wie in deze nou de eigenlijke agressor was”, aldus de rechter. “U gaf richting de politie aan te willen middelen, het netjes te af te wikkelen. Maar dat werd al gauw door de tegenpartij van de hand gewezen, althans door eentje. En wat doen we dan 2,5 of 3 jaar later nog met zo’n zaak? Het is misschien tegen de stroom van de Hoge Raad in, maar ik zie geen doel meer om u te vervolgen. Dat is niet langer opportuun.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden