112

Voormalige uitbaters Chinees restaurant Ootmarsum verdacht van uitkeringsfraude

Foto: Mark Mensink

Een stel uit China, nu woonachtig in Ootmarsum en werkzaam bij een zoon in Opmeer, wordt verdacht van mogelijke fraude met hun uitkeringen.

Bij de rechter in Almelo tekst en uitleg geven, wat ze vanmorgen moesten doen, ging enorm moeizaam. Het gaat bij de verdachten om twee zestigers die de Nederlandse taal grotendeels onmachtig zijn en vandaar dat er vanmorgen een tolk bij was, maar ook zij kwam nauwelijks aan het woord.

“Ik ben boos”, herhaalde de verdachte man telkens. Hoewel politierechter Jaap Corthals hem daarna meermaals tot rust maande, bleef hij – vooral in het Chinees – doorpraten en in herhaling vallen. Aan een inhoudelijke behandeling van de strafzaak kwam het hierdoor niet. Volgens de officier van justitie is het beter dat het Chinese echtpaar bijgestaan wordt door een advocaat, zodat zij de rechtshandelingen en implicaties van hun verklaringen beter zullen inzien. Zijzelf dachten hier anders over: “We zijn onschuldig. Waarom hebben we dan nog een advocaat nodig?”

De aangeklaagden vertelden daarnaast geen geld te hebben voor enige rechtsbijstand, maar de rechtbank namen hier geen genoegen mee. “Dan krijgt u er eentje op basis van toevoeging”, doelend op een ‘gesubsidieerde strafpleiter’. Het paar sputterde nog wat na en verlieten daarna alsnog de rechtszaal.

130.000 euro

Op de gang van het rechtsgebouw bleek dat de mogelijke uitkeringsfraude een bedrag van 130.000 euro betreft, opgebouwd in de jaren 2009-2017. Beide partners ontkennen iets verkeerd gedaan te hebben. “Hij was ziek en ging voor operaties naar China. Ook om zijn oude moedertje te bezoeken. Verder niets”, zei de vrouwelijke verdachte.

Hun boekhouder, die tijdens de rechtszaak niet het woord kreeg, vertelde dat ze zelf vijfmaal om het stopzetten van de bijstandsuitkering hebben gevraagd alvorens dit lukte. “Tijdens het invullen van papieren voor de sociale dienst is hij een oude bankrekening vergeten aan te geven. Daar stond maar een paar honderd euro op, meer niet. Dat ging om een zakelijke rekening waarvan hij dacht dat de bank die allang opgeheven had.”

Het tweetal heeft in het verleden het Ootmarsumse restaurant De Lange Muur uitgebaat.

Vervolg

De misère van het echtpaar is nog niet voorbij. zullen zich op 27 februari 2020 opnieuw moeten verantwoorden voor de rechter. Voordien worden ze nog uitgenodigd bij het Openbaar Ministerie, waar ze meer uitleg gaan krijgen over de verdenkingen. Al dan niet in het bijzijn van een advocaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen