112

Gast vernielde boerderijkamer in Lattrop-Breklenkamp: ‘Alsof een bom was ontploft’

Foto: Mark Mensink

Erfgoed Bossem zit met een enorme kostenpost nadat een daar verblijvend stel op 20 juli 2019 harddrugs tot zich nam en hun kamer behoorlijk vernielde.

De vrouw van het paartje, die inmiddels niet meer met haar partner samen is, kreeg een zogeheten ‘bad trip’ tijdens het weekendje. Ze zou onder meer aan een tv-beugel hebben gehangen, gesmeten hebben met een busje vol chips en een spiegel hebben kapotgemaakt.

Dat er überhaupt schade is aangebracht, daarover zijn zowel de gasten als Dennis Rerink van het boerenerf met hotelkamers aan de Dorpsstraat in Lattrop-Breklenkamp het wel eens. Maar laatstgenoemde geeft aan dat er véél meer vernield is dan waarvoor verdachte haar verantwoordelijkheid wil nemen. Zijn advocaat komt inmiddels zelfs tot een schadeclaim van ongeveer 10.000 euro, inclusief proces- en incassokosten. “Het gaat om een hoge muur met een schuine kant. Je kunt niet een paar vlekken wegwerken, je moet het dan geheel overnieuw schilderen en behangen.”

Geen straf

De advocate van de vrouw, Evelien R. uit Emmeloord, omschreef de claim als “buiten alle proportie” en stelt er grote vraagtekens bij. “Alleen doordat de verhuurder een financieel gewin probeert te verkrijgen, zitten we hier.” R. heeft professionele hulp gezocht na het incident en bij haar ontbreekt een strafblad. Ze zei enorme spijt te hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie kan alleen een bedrag van 2.000 euro als toewijsbaar worden verklaard en hoeft ze verder geen extra straf te krijgen, omdat niet alles bewezen kan worden.

Tijdens haar laatste woord keek de verdachte nogmaals naar hotelier Rerink en bood hem snikkend d’r excuses aan. Hijzelf benadrukte het tijdens de rechtszitting ook enorm vervelend te vinden dat alles zo gelopen is.

Nieuwe rechtszaak?

In de uitspraak gaf politierechter Ben Hendriks aan dat R. actief een vernieling had gepleegd en volgde de eis door geen extra straf op te leggen, maar haar wel schuldig te verklaren. Van de gevraagde herstel- en schoonmaakkosten wees hij maar 1.047 euro toe. De overige kosten die Rerink vordert en R. betwist, dient hij eventueel via een civiele rechtszaak te verhalen.

Beide strafpartijen zien af van hoger beroep. Of er nog een zaak tussen Erfgoed Bossem en R. komt, is afwachten. “Daar gaan we nog een nachtje over slapen”, liet Rerink zich ontvallen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen