112

Veteraan met PTSS stalkte ex-vriendin maandenlang: “Ken haar al vanaf de lagere school”

Foto: Rechtspraak.nl

Een oud-militair met gevechtservaring in het voormalige Joegoslavië heeft na een jarenlange relatie met een vrouw uit Denekamp, haar enkele maanden lastiggevallen met berichten via onder meer bankafschriften.

Hij maakte dan 1 eurocent over, gecombineerd met een boodschap in de omschrijving van diezelfde overboeking. Beiden hadden een gecompliceerde relatie sinds 2012 en ze beschuldigen elkaar inmiddels van allerlei tekortkomingen, zo bleek donderdagochtend wel in de rechtbank te Almelo. “Ik ken haar al vanaf de lagere school”, gaf Arjan de K. aan. “Prima als zij haar favoriete rol, die van het slachtoffer, wil spelen.”

Volgens de Denekampse stalkt hij haar al sinds 2015, iets wat K. categorisch ontkent. In oktober 2019 eindigde de relatie. Daarover zijn de twee ex-geliefden het wel eens, maar niet over het afbreken van contact tussen beiden. Zij stapte naar de politie, die toen een zogeheten stopgesprek met de veteraan hield. “Mij werd direct een formulier onder de neus geschoven met als conclusie dat ik verkeerd bezig was en moest ophouden. Dat schoot me in het verkeerde keelgat, want voor alles is een reden”, stelt hij. Volgens de man hield hij veel van haar en heeft zijn voormalige partner daar misbruik van gemaakt. “Sommigen hebben een gat in de hand en geven alles uit wat maar binnenkomt, zij mist de complete onderarm.”

In januari 2020 is opnieuw op hem ingepraat door agenten dat hij echt moest stoppen met zijn gedrag, iets wat volgens het Openbaar Ministerie als stalking kan worden uitgelegd. “U weet ‘houden van’ is ook loslaten. Hij kon het niet verkroppen dat de relatie verbroken was, maar dat is voor iedereen het beste.”

Zowel het OM als politierechter Herman Stam hielden het op een kortere periode dan vooraf ten laste was gelegd, namelijk de tijd tussen het eerste politiegesprek en het tweede. Hoewel de aanklager nog een boete van 750 euro én een werkstraf eiste, werd in het vonnis daarvan geen gewag meer gemaakt. Het hield daarom voor de stalker op bij 6 weken voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van 3 jaar. “Al was het 10 jaar of 100.000 euro voorwaardelijk geweest, ik vind het allemaal prima”, reageerde de boomlange kerel, die in z’n vrije tijd grasparkietjes fokt en met een PTSS-trauma door zijn militaire verleden kampt. “Als ik haar toevallig tegen mocht komen op straat, negeer ik het compleet. D’r familie net zo. Ik ben er helemaal klaar mee.”

Beide procespartijen zien af van een hoger beroep, waardoor de veroordeling meteen definitief is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen