Dorpsfeesten verrast door eisen aan EHBO over drank- en drugsgebruik

Foto: CC0

CDA vraagt burgemeester John Joosten naar de eisen van eerste hulpverlening bij dorpsfeesten, zoals in Saasveld.

Uit gesprekken met de organisatie van de zomerfeesten in Saasveld blijkt dat bij evenementen minimaal twee gediplomeerde EHBO’ers zijn vereist, waarvan één gespecialiseerd moet zijn in drank- en drugsincidenten. “Organisatoren en EHBO-verenigingen zijn hier niet altijd op voorbereid” constateert CDA-raadslid Marc Smellink.

Raadsvragen

Om opheldering te krijgen over de eisen die de gemeente stelt aan hulpverleners bij evenement zijn door het CDA vragen gesteld. “Bij de zomerfeesten in Saasveld is in de vergunning geëist dat er een gespecialiseerde hulpverlener aanwezig moest zijn. Zij verzorgen al jaren de hulpverlening en nu moeten zij bij een dorpsfeest aan deze eisen voldoen”, zegt Smellink. “Hier zijn zij, net als vele organisatoren en verenigingen, niet op voorbereid.”

“Wees duidelijk”

Het CDA vindt dat de veiligheid altijd voorop moet staan, maar het beleid waar organisatoren aan moeten voldoen is volgens de partij niet duidelijk. Smellink: “Is er ruimte voor maatwerk of moet elk evenement waar alcohol wordt geschonken aan deze eisen voldoen? Daarnaast is er geen erkende opleiding op het gebied van drank- en drugsincidenten die wordt ondersteund door de certificerende organisatie: het Oranje Kruis.”

Voor EHBO-verenigingen is het al moeilijk genoeg om vrijwilligers te vinden voor de hulpverlening op evenementen, aldus Smellink. “Doordat EHBO’ers zich vrijwillig inzetten kunnen evenementen worden georganiseerd en blijft het mogelijk om EHBO’ers op te leiden, dit moet niet ten koste gaan vanwege onduidelijk beleid en het ontbreken van maatwerk”, stelt het raadslid. Hij vindt dat de gemeente een proactieve rol moet innemen om organisatoren en EHBO-verenigingen te informeren over het evenementenbeleid. “Wanneer er bepaalde eisen worden gesteld, wees dan duidelijk en ondersteun vrijwillige organisatoren om evenementen te kunnen blijven organiseren. Deze dorpsfeesten zijn ontzettend belangrijk voor Dinkelland en haar inwoners”, aldus Smellink.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen