Straten in Denekamp slaan handen ineen voor een groene wijk

Foto: Gemeente Dinkelland

Zaterdagmiddag stond het aan De Beumer in Denekamp vol met mensen.

Buurtbewoners van vijf straten in de nieuwbouwwijk ’t Pierik ll kwamen samen om hun buurt te voorzien van 1.000 planten en daar komen deze week nog zo’n 9.000 stuks bij. Wethouder Ben Blokhuis was ook aanwezig om een handje te helpen en zijn waardering uit te spreken naar de buurt.

Eind 2018 bekeken de initiatiefnemers samen met Alfons Hottenhuis, contactpersoon openbare ruimte bij de gemeente Dinkelland, de mogelijkheden voor groen in de buurt. Al vrij snel waren zij enthousiast over het ‘Green to Colour’-concept. Dit is een gemixte samenstelling van gekleurde, vaste planten in het openbaar groen die snel dichtgroeien. De partijen spraken af dat de gemeente het materiaal levert en dat de buurt zelf voor het onderhoud zorgt.

“Door voor ‘Green to Colour’ te kiezen, bereiken we met minimale inspanning het maximale resultaat. Deze vorm van beplanting vereist namelijk weinig onderhoud, maar bevat toch veel verschillende soorten planten en het ziet er ook in de winter mooi uit”, legt Niels Kokkeler namens de initiatiefnemers uit. “En zo blijft er natuurlijk genoeg tijd over voor een gezellig praatje met de buren.”

Burgerparticipatie

Wethouder Ben Blokhuis is vol lof over de actieve buurtbewoners. “Geweldig om te zien hoe de hele buurt hier zelf de schouders onder zet! We zien steeds vaker dat inwoners actie ondernemen in hun eigen omgeving door een oplossing te bedenken voor het onderhoud van speeltuinen of in dit geval de groenvoorziening. Een prachtige ontwikkeling, die goed is voor de sociale contacten in de buurt.”

Ook Alfons Hottenhuis kijkt tevreden terug op de samenwerking. “In mijn functie word ik regelmatig benaderd door inwoners met wensen voor de openbare ruimte. De gemeente doet het basisonderhoud. Als bewoners het mooier willen hebben, kunnen zij zelf een initiatief met de gemeente bespreken. Met mooie resultaten zoals hier.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen