Online ‘dakcheck’ moet bewoners helpen bij het asbestvrij maken van daken

Ruim 6.000 daken in Noordoost Twente moeten vóór eind 2024 asbestvrij zijn.

Op dit moment zijn er zijn nog meer dan 6.000 schuurtjes en bijgebouwen met asbestdaken in Noordoost-Twente. Dit blijkt uit een scan die is uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel.

Door de nieuwe wetgeving die asbest verbiedt, moeten deze daken vóór 31 december 2024 asbestvrij zijn.

Verbod per 2024

Al 24 jaar is het verboden om asbest te verwerken in nieuwe producten. Maar in veel oudere bouw is er nog altijd asbest aanwezig, zoals bijvoorbeeld in golfplaten daken van schuurtjes en bijgebouwen. Lang was de gedachte dat dit geen kwaad kan, zolang deze dakbedekking maar met rust wordt gelaten. Van dakbedekking slijt echter steeds een laagje weg door weersinvloeden. Door deze slijtage komen er asbestvezels los en in de lucht en tuin terecht. Op deze manier komen deze asbestvezels in de directe leefomgeving. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. De overheid wil ervoor zorgen dat het risico op gezondheidsklachten minimaal is. Daarom zijn asbestdaken vanaf eind 2024 verboden.

Gemeentes verantwoordelijk

Gemeenten zijn na 2024 verantwoordelijk voor de handhaving van dit asbestverbod. Dit betekent dat zij vanaf die tijd actief boetes op moeten leggen aan inwoners die niet op tijd gesaneerd hebben. Omdat de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen het niet zover willen laten komen, hebben zij hun krachten gebundeld om inwoners tijdig te helpen met het asbestvrij maken van hun daken.

‘Dakcheck’

“Het zo snel mogelijk verwijderen van asbest is goed voor het milieu én goed voor de gezondheid”, vinden de asbestwethouders Ben Blokhuis (Dinkelland), Jaimi van Essen (Losser), Evelien Zinkweg (Oldenzaal) en Erik Volmerink (Tubbergen). “In Noordoost-Twente helpen wij onze inwoners daarom door middel van een online informatiepunt over asbest, de wetgeving en asbestsanering: www.gemeenteloketasbest.nl. Ook kan iedere eigenaar van een asbestverdacht dak vanaf 1 mei een brief verwachten van haar gemeente met de uitnodiging om een dakcheck te doen op diezelfde website. De dakcheck helpt inwoners om met meer zekerheid vast te stellen of er asbest in het dak zit.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen