Gemeentes fermenteren 150 ton bladafval tot plantsoenmest

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben afgelopen maanden zo’n 150 ton bladresten middels fermentatie verwerkt tot Bokashi, een soort compost.

Het organische materiaal is een goede voeding voor de bodem. Dit najaar wordt de Bokashi in beide gemeenten gebruikt om gemeentelijke plantsoenen mee te bemesten. Het is voor het eerst dat de gemeenten van afgevallen blad fermenteren om in de openbare ruimte te gebruiken.

Een speciale machine heeft het bladafval in een grote luchtdichte afgesloten verpakking geperst waar geen zuurstof bij kon (fermentatie). Na tien weken hebben de bacteriën hun werk gedaan en kan de Bokashi verwerkt worden. Dit betekent dat gemeentewerkers dit de komende weken in een laag van 10 centimeter aanbrengen op de bodems van een aantal gemeentelijke plantsoenen.

Gezonde bodem

Een gezonde bodem is onmisbaar voor een goede groei van bomen en struiken. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het bodemleven. Allerlei bodemdiertjes, zoals wormen, breken organisch materiaal zoals blad en takjes af tot voeding voor de planten. Tegelijk houden ze de bodem luchtig, zodat zuurstof en water goed in de bodem kunnen dringen. “In het bos vindt een kringloop plaats. Takjes en blad vallen van de bomen en worden dankzij het bodemleven weer omgezet tot voeding waardoor de bomen gezond blijven”, licht wethouder Erik Volmerink van de gemeente Tubbergen toe. “In het openbaar groen is deze natuurlijke kringloop er niet. Elk najaar voeren we veel blad af, dat afkomstig is van het openbaar groen. Op die manier plegen we roofbouw op de grond. Met het gebruik van Bokashi veranderen we daar iets aan.”

Circulaire economie

De plantsoenmest is gemaakt van afgevallen blad uit beide gemeenten. Tot nu toe voerden de gemeenten dat af naar een verwerker om te laten composteren. “Het is nieuw om bladresten lokaal te verwerken tot voedingsstof voor de bodem”, vult wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland aan. “Het is een onderdeel van circulaire economie; resten worden geen afval, maar nieuwe grondstoffen. Bokashi heeft meer positieve eigenschappen dan compost: het bevat meer voedingsstoffen en maakt planten weerbaarder tegen extreme neerslag of langdurige droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook onderdrukt het kiemen van onkruidzaden.”

Geurtje

De Bokashi wordt binnenkort verspreid over verschillende gemeentelijke plantsoenen. Het kan voorkomen dat bij het aanbrengen bladresten verwaaien in de omgeving. Bokashi geeft zoet-zure reukstoffen af, die lijkt op de geur die vrijkomt bij gistingsprocessen bij het maken van bier, brood of wijn. Deze verdwijnt na enkele dagen vanzelf weer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen