Eén loket voor zorg, hulp en ondersteuning in het gemeentehuis

Foto: Gemeente Dinkelland

Consulenten en sociaal werkers gaan intensiever samenwerken op één plek, in het gemeentehuis in Denekamp.

Daar staan zij fysiek, per mail of telefonisch inwoners te woord. Er kunnen vragen gesteld worden op allerlei verschillende gebieden. “Van vragen over geldzaken tot hulp in de huishouding. Vragen waar zwaardere problematiek achter schuilgaat, maar ook kleinere hulpvragen. De oplossing kan zitten in een doorverwijzing maar ook in een voorziening waar geen doorverwijzing voor nodig is”, geeft wethouder Ilse Duursma van de gemeente Dinkelland aan.

Eén locatie en één naam waar men aan moet denken als er vragen zijn over zorg, hulp en ondersteuning.

Intensiever samenwerken

Op dit moment kunnen inwoners op verschillende plekken terecht. Dat kan verwarrend zijn. Het werken op één plek, met één naam moet hier duidelijkheid in scheppen. “We verwachten ook problematiek eerder te kunnen signaleren, de onderlinge samenwerking te kunnen bevorderen en beter informatie met elkaar te delen”, licht de wethouder toe.

Het sleutelwoord zit ‘m in de samenwerking geeft ook Hans Weusthof, directeur Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland aan. “We zullen het toch echt samen moeten doen”, vertelt Weusthof. “En het daarbij zo overzichtelijk en makkelijk mogelijk maken voor de inwoner. Laagdrempelig, toegankelijk en open. Daar gaan we voor.”

Nienke Guffroy (manager Wijkracht) sluit zich daarbij aan: “Voor ons als netwerkorganisatie zorgt het werken vanuit één gezamenlijke plek voor het verder versterken van samenwerkingen. Met elkaar, met de inzet van de eigen professionals en vrijwilligers en behoud van onafhankelijkheid. Vanuit één duidelijke plek informatie, advies en ondersteuning bieden aan inwoners. Want uiteindelijk zijn de hulpvragen van inwoners natuurlijk waar het allemaal om gaat.”

Nieuwe naam

In een onderzoek onder inwoners die in het burgerpanel zitten, adviesraden en cliënten wordt uitgevraagd wat de best passende naam is voor die ene plek in het gemeentehuis. Over een paar weken komt daar de uitslag van en is het bekend hoe het gaat heten. Voor nu nog even de verwijzing naar ‘die ene plek in het gemeentehuis’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen