Dinkellanders leveren minder vuilnis aan en scheiden dat steeds beter

Foto: Mark Mensink

Zowel de hoeveelheid restafval als pmd-afval van inwoners van de gemeente Dinkelland zijn in 2019 gedaald, zo blijkt uit de cijfers van afvalinzamelaar Rova.

“Hiermee komen we weer een stapje dichterbij de ambitie vanuit Afvalloos Twente”, aldus wethouder Ben Blokhuis. De Twentse gemeenten hebben als ambitie uitgesproken om in 2030 de hoeveelheid restafval terug te brengen tot maximaal 50 kilo per persoon per jaar.

De hoeveelheid kilo restafval per Dinkellandse inwoner is het afgelopen jaar met 1 kilo voorzichtig gedaald naar 57 kilo. Ook de inzameling van pmd (plastic, metalen en drankkartons) laat een dalende lijn zien van 44 kg per inwoner in 2018 naar 39 kg in 2019. De hoeveelheid kilo gft is ook gedaald van 195 kg naar 193 kg per inwoner.

Het scheidingspercentage van afval in Dinkelland is 84%, waarmee wordt voldaan aan de landelijke norm van 75%. “Een mooi resultaat!”, laat de wethouder weten. “Ik hoop dat onze inwoners zich willen (blijven) inzetten voor het goed scheiden van afval. Samen kunnen we zorgen voor een prettige en duurzamere leefomgeving. Niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor volgende generaties. Laten we daarom met elkaar de schouders eronder zetten, zodat we de doelstelling voor 2030 halen.”

Terugwinnaars

Om inwoners te (blijven) stimuleren om hun afval goed te scheiden, haakte de gemeente Dinkelland dit jaar aan bij de bewustwordingscampagne Terugwinnaars van Rova. De campagne laat zien wat het belang is van goed afval scheiden. Door goed te scheiden, komt geen afval tussen de grondstoffen en kunnen die grondstoffen weer gebruikt worden voor het maken van nieuwe producten.

“Terugwinnaars laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden, en dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. Oud glas wordt weer nieuw glas en groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost”, legt de wethouder uit. “Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) worden gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en bijvoorbeeld bankjes en bloembakken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen