Coronateststraat aangewezen als ‘autostemloket’ tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

De teststraat in Denekamp
De teststraat in Denekamp
Foto: Apotheek Denekamp

De teststraat voor het coronavirus aan de Voltaweg in Denekamp, opgezet door huisarts Dennis Olde Riekerink en apotheker Adam Kok in samenwerking met GGD Twente, gaat tijdens de Tweede Kamerkiezingen tevens dienst doen als drive-through stemloket.

Het verzoek hiertoe door de Dinkellandse gemeenteraad is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

Stemgeheim

Voor het uitbrengen van een stem via het drive-in stembureau gelden een aantal speciale regels. Alleen de bestuurder mag zijn of haar stem uitbrengen. Eventuele medepassagiers moeten uitstappen. “Het is belangrijk dat de stemgerechtigde alleen in de auto zit, zodat er geen sprake kan zijn van beïnvloeding. Hierdoor wordt het stemgeheim gewaarborgd”, zo laat de gemeente weten. “De overige personen uit de auto kunnen gaan stemmen bij het extra stemhokje en voor hen verloopt de stemprocedure zoals bij een normaal stembureau.”

Het is ook de bedoeling dat de auto het drive-in stembureau inrijdt en daarna de motor af zet. De kiezer voert dan alle handelingen om te stemmen in de auto uit.

Elke kiezer krijgt bij binnenkomst een handleiding uitgereikt over hoe te stemmen in het drive-in stembureau. Stembureauleden lopen naar de kiezer toe en ook de stembus wordt naar de kiezer gebracht om het stembiljet erin te doen. Daarna kan de auto er weer uit rijden.

Openingstijden

Dit stembureau is alleen geopend vanaf 07.30 tot 21 uur op woensdag 17 maart 2021. Een verkeersregelaar zal de hele dag bij het drive-in stembureau aanwezig zijn om de toestroom van de kiezers naar de locatie te regelen. Hiervoor worden duidelijke bewegwijzeringen aangebracht naar de locatie.

Het tellen van de stemmen op partijniveau zal ’s avonds op een andere locatie plaatsvinden.

Dossier: Coronavirus
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen