Week tegen Eenzaamheid bij Schakel Dinkelland

Foto: Schakel Dinkelland

Eenzaamheid is ook in Dinkelland aan de orde en veel inwoners hebben er last van.

Schakel Dinkelland besteed tijdens de Week tegen Eenzaamheid (30 september t/m 7 oktober) dan ook extra aandacht aan dit onderwerp.

Wat verstaan we nu eigenlijk onder eenzaamheid? En als je je eenzaam voelt, wat kun je daar dan aan doen en waar kun je terecht met vragen? Misschien wil je helpen en heb je een idee voor een initiatief, waar kun je dat dan aangeven en hoe kun je ermee aan de slag? Al deze vragen worden de komende week behandeld door Schakel met teksten, foto’s en videoreportages.

Eenzaamheid

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Ook in Tubbergen is het volgens wethouder Ilse Duursma een probleem. “Het kan ook financiële eenzaamheid zijn. Mensen die verjaardagen overslaan omdat ze geen geld hebben voor een cadeautje. Het komt voor onder jongeren en onder ouderen.”

Initiatieven

De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken.

Een goede reden om op tijd te handelen, aldus Nienke Guffroy van Wijkracht. “Eenzaamheid is een urgent en complex probleem binnen de samenleving waaraan ook corona heeft bijgedragen. Vaak gaan mensen zich eenzaam voelen na een belangrijke gebeurtenis zoals een echtscheiding, het verlies een dierbare of het verlies van werk.”

Actieprogramma

De Week tegen Eenzaamheid 2021 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. meer dan 250 gemeenten en 160 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om actief én gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen