Gemeente Dinkelland ondersteunt campagne over geweld tegen vrouwen en meisjes

Ilse Duursma en John Joosten
Ilse Duursma en John Joosten
Foto: Gemeente Dinkelland

Op 25 november kleurde het gemeentehuis in Denekamp oranje voor de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

Met de Orange the World campagne werd aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. De kleur oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld.

Een wereldwijde strijd

Helaas is geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijd probleem. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo wordt er in Nederland gemiddeld elke tien dagen een vrouw om het leven gebracht als gevolg van huiselijk geweld.

Om de strijd tegen geweld tegen vrouwen te steunen worden er wereldwijd allerlei acties en evenementen georganiseerd, ook in Nederland. Op 28 november kon men bijvoorbeeld gaan dansen op de Dam in Amsterdam. Geen stille tocht voor de slachtoffers maar juist een oproep om de stilte te doorbreken. Daarnaast kleurden er allerlei belangrijke gebouwen oranje. Zo werden in voorgaande jaren Time Square in New York en de piramides in Cairo gehuld in oranje licht.

Inmiddels zijn er meer dan 100 landen aangesloten bij Orange the World. Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie.

Gemeentehuis kleurde oranje

Wethouder Ilse Duursma onderstreept het belang van de campagne: “Wij staan voor een inclusieve samenleving en daarom vinden wij deze campagne erg belangrijk. Huiselijk geweld hoort nergens thuis. Het is vaak onzichtbaar en vrouwen die er mee te maken krijgen schamen zich hiervoor of zijn bang niet gehoord te worden. Door deze campagne te steunen hopen we dát taboe te doorbreken. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt of een vermoeden? Durft u dan in te grijpen? Of vraagt u om hulp? Laten we het onderwerp met z’n allen bespreekbaar maken en samen opkomen tegen dit geweld.”

Maaike Schreurs, wijkteamchef van de politie in de gemeente Dinkelland, voegt hieraan toe: “Als politie willen we maar één ding: zorgen dat het weer veilig wordt thuis. Wat we doen, verschilt per situatie. Als we op een adres komen en het is nodig om meteen in te grijpen, dan doen we dat. Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen met onze partners af over de aanpak. Veilig Thuis zorgt ervoor dat iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen