Burendag 2022: ‘Beter een goede buur dan een verre vriend!’

Foto: Niek Potijk

Een dag speciaal voor de mensen die letterlijk het dichtst bij je staan: Burendag.

Ieder jaar wordt er op de vierde zaterdag van september Burendag gevierd. Een dag waarop buurtbewoners op eigen initiatief een activiteit organiseren, samenkomen en iets goed voor elkaar én de buurt doen.

Ook in de gemeente Dinkelland werd afgelopen zaterdag met vlaggetjes, ballonnen en tomeloze inzet groots gehoor gegeven aan de Nationale Burendag. Voor veel straat- en wijkbewoners is het ieder jaar een mooie gelegenheid om het noaberschap in de praktijk te brengen; bijvoorbeeld door het plegen van onderhoud of het starten van een nieuw project.

Een buurt met groene handen

Al vroeg op de zaterdagochtend is er volop bedrijvigheid aan de Varwick in Tilligte. Stipt tien uur kwam wethouder Richard de Way langs om de buurt te voorzien van een heerlijke taart. Er hangt een gemoedelijke sfeer en de buurtbewoners genieten van het gebak. “Het is een buurt met groene handen”, lacht Niek Potijk (contactpersoon openbare ruimte). De buurt onderhoudt namelijk zelf de stukken groen voor de gemeente. Op Burendag werd het veldje compleet gemaakt met een buurtbankje waar de buurt gezellig samen kan komen.

“Een goede band met je buren is erg prettig. Het zijn de kleine dingen die het doen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die samenspelen of de buren die de kat verzorgen of de planten water geven als je op vakantie bent. Je voelt je veiliger en het voelt hierdoor echt als thuiskomen in onze gemeenschap. Een hecht noaberschap is iets waar je als buurt trots op mag zijn”, vertelt wethouder Richard de Way.

Nieuwe ontmoetingsplek

Aan de Kerkuil in Denekamp is op burendag een buurtbankje geplaatst. De Kerkuil valt onder het project Janskamp waar de gemeente druk bezig is om de wijk op te knappen. De juiste boom op de juiste plaats, rijk-bloeiende plantsoenen en veilige wegen. Dat is wat de gemeente nastreeft in de Janskamp. Het beleid is erop gericht leefbaarheid, biodiversiteit en een veilige openbare ruimte te realiseren. “De leefbaarheid wordt nu nog beter gecreëerd door het nieuwe buurtbankje”, vertelt wethouder De Way.

Jan Busscher en Niek Potijk ondersteunen bewoners bij de inrichting van hun wijk of buurt. “Niet alleen in Denekamp kwam de buurt bij elkaar”, vertelt Busscher.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen