Geweld tegen vrouwen in de spotlights: ‘Zichtbaar maken wat zich achter een voordeur afspeelt’

Foto:

Op de internationale dag van Geweld tegen Vrouwen kleurde het gemeentehuis in Denekamp gisteravond oranje.

Met deze Orange the World-campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst, zónder geweld. De gemeente Tubbergen heeft zich bij deze campagne aangesloten.

Een wereldwijde strijd

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een wereldwijd probleem. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo wordt er in Nederland gemiddeld elke tien dagen een vrouw om het leven gebracht als gevolg van huiselijk geweld.

Om de strijd tegen geweld tegen vrouwen te steunen worden er wereldwijd allerlei acties en evenementen georganiseerd. Inmiddels zijn er meer dan 100 landen aangesloten bij Orange the World.

Gemeente Dinkelland

Door het gemeentehuis oranjekleurig te verlichten vraagt de gemeente aandacht voor het geweld tegen vrouwen. Wethouder Cel Severijn onderstreept het belang van de campagne. “Wij werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen; daarbij past geen discriminatie en geen huiselijk geweld. Het geweld tegen vrouwen en meisjes is trouwens veel omvangrijker dan je denkt. Veel van dat geweld vindt bovendien achter de voordeur plaats en blijft daardoor onzichtbaar. Wij vinden dat het onderwerp openlijk bespreekbaar moet zijn en we hopen dat deze campagne daar z’n steentje aan bijdraagt.”

Maaike Schreurs, wijkteamchef van de politie in de gemeente Dinkelland, voegt eraan toe: “Als het kan, wil je als politie geweld tegen vrouwen voorkomen en zorgen voor veiligheid thuis. Elke situatie is weer anders en dat betekent dat we meestal maatwerk moeten leveren. Wij stellen feiten vast, doen onderzoek naar
strafbare feiten en stemmen dit met onze partners af. Samenwerking is van cruciaal belang. Veilig Thuis Twente zorgt ervoor dat iedereen in het gezin passende hulp krijgt. Voor het slachtoffer, de kinderen én de pleger.”

De gemeente werkt nauw samen met de politie en organisaties, zoals Veilig Thuis Twente (tel. 0800-2000 of www.veiligthuistwente.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen