Proef met harsfalt – asfalt met hars – op de Saterslostraat in Saasveld

De gemeente Dinkelland heeft woensdag samen met TWW wegenbouw het experimentele harsfalt aangelegd in Saasveld.

Harsfalt is een asfaltmengsel samengesteld met een 100 procent biologisch bindmiddel. Normaliter wordt asfalt gemaakt van bitumen, een bindmiddel. Bij harsfalt is dit vervangen door een mengsel van lignine (natuurlijke lijmstof) uit olifantengras, plantaardige olie en hars.

De bitumen wordt uit ruwe aardolie gewonnen, dus dat is hiermee voorkomen. Ook wordt het biologische asfaltmengsel op een lage temperatuur geproduceerd. Dit scheelt daarmee energie.

Saterslostraat voorzien van harsfalt

Er zijn in totaal twee proefvakken aangelegd: één in de gemeente Dinkelland en één in de gemeente Arnhem. In Dinkelland zijn de proefvakken toegepast op de Saterslostraat in Saasveld. Dit duurzame materiaal is aangebracht op een specifiek deel van de weg, terwijl de reguliere deklaag is gebruikt op het andere deel.

De gemeente Dinkelland ziet in harsfalt een duurzaam product dat bijdraagt aan een schonere toekomst. Wethouder Benno Brand is daarom blij met deze mijlpaal. “We zijn trots op de prestaties van de Nederlandse asfaltsector en hun voortdurende inspanningen om onze wegen duurzamer te maken. Harsfalt heeft vele voordelen, zoals het verminderen van CO2-uitstoot, energiebesparing en een langere levensduur van onze wegen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen