Noodopvang in hotel Dinkeloord met een half jaar verlengd: 'Bewoners hebben hun draai gevonden'

12 nov , 17:40 Politiek
dinkeloord
Google Maps
De noodopvang in hotel Dinkeloord bij Denekamp wordt met een half jaar verlengd.
Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser besloten. Uit evaluaties blijkt dat de noodopvang goed verloopt.

Verlenging noodopvang

Sinds 30 mei 2024 heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hotel Dinkeloord in gebruik als noodopvang voor asielzoekers en statushouders. In de bestuursovereenkomst zijn door het COA en de gemeente Losser afspraken vastgelegd, zoals het maximale aantal op te vangen personen en het instellen van een omwonendenoverleg.
Ook de maximale duur van de opvang is opgenomen in de bestuursovereenkomst. De bestuursovereenkomst is aangegaan voor de duur van 6 maanden met een optie tot verlenging met maximaal 6 maanden. Het COA heeft een verzoek ingediend om gebruik te maken van de verlenging van de overeenkomst tot 30 mei 2025. De asielopvang staat nog steeds onder druk en daarom is behoefte aan opvangplekken.

Evaluatie

Er zijn evaluaties geweest met omwonenden, de provincie Overijssel en het COA over de eerste periode van de opvang in Dinkeloord.
“Ons beeld van de eerste maanden is dat de opvang goed verloopt. Bij omwonendenoverleggen horen we dat het rustig is rond de locatie. Het is goed om te merken dat de bewoners hun draai hebben gevonden in Dinkeloord. Uit de evaluatie met de provincie blijkt ook dat het goed gaat met de verkeersveiligheid op de N342 (Denekamperstraat). De maatregelen die de provincie heeft genomen voor de verkeersveiligheid op de N342 dienen het doel en er is op dit moment geen aanleiding om hierin aanpassingen te doen. De locatie is ook het komende half jaar beschikbaar, dus wij willen de opvang verlengen tot 30 mei 2025”, vertelt wethouder Milad Lahdo. 

Asielzoekers en statushouders

In hotel Dinkeloord verblijven asielzoekers en statushouders. Het zijn gezinnen en mensen die alleen reizen, uit verschillende landen.
Het COA organiseert de opvang en zorgt voor onderdak en maaltijden voor de mensen die hier worden opgevangen. Met behulp van vrijwilligers wordt een programma aangeboden met taallessen en andere activiteiten. De kinderen in de opvang gaan naar school.