Mark Mekenkamp focust zich op de absolute wereldtop met handbiken

Mark Mekenkamp (rechts) bezoekt motorclub De Toerenteller
Mark Mekenkamp (rechts) bezoekt motorclub De Toerenteller
Foto: Mark Mensink

Een ernstig motorongeval tijdens een endurowedstrijd op een terrein tussen Geesteren en Manderveen maakte op 17 oktober 2009 een abrupt einde aan de sportieve activiteiten van Mark Mekenkamp uit Saasveld.

De in motorcross, enduro, schaatsen en zwemmen bedreven sporter liep bij het ongeluk behalve diverse botbreuken een dwarslaesie op die zijn complete onderlichaam, vanaf zijn borstbeen, verlamd. Na een verblijf van 2 weken in het ziekenhuis en 3 maanden revalideren pakte hij de draad weer op en probeerde meerdere sporten uit die hij, ondanks zijn zware beperking, nog zou kunnen beoefenen.

Mark hervindt uiteindelijk zijn passie en uitlaatklep terug in het handbiken, een zware sport waarvoor hij een natuurlijke aanleg en talent heeft. “Al vrij vlot begon ik met bijvoorbeeld basketballen. Maar ik heb niet zoveel met een balsport. Nu ben ik zelf verantwoordelijk en niet afhankelijk van wat een ander doet. Daar heb je bij het handbiken gewoon geen omkijken naar. Bovendien kom ik van oorsprong uit een sport met snelheid. Bovendien heb ik tijdens het sporten geen of in elk geval veel minder last van zenuwpijn. Tijdens het beoefenen van sport komt er namelijk endorfine vrij, een soort natuurlijke pijnstiller.”

Inmiddels, na 2 seizoenen van handbikewedstrijden op landelijk, Europees en wereldniveau, heeft hij veelbelovende resultaten behaald. Mark is ook opgenomen in de topsportgroep van de KNWU, wat vele voordelen biedt op het gebied van training, aanschaf van materiaal en begeleiding.

Paralympics

Het uiteindelijke doel van Mark zijn de Paralympics van 2020 in Tokyo, iets waarvoor hij nu goed op schema ligt. Momenteel traint hij zo’n 6 keer per week, telkenmaal 2 á 3 uur.

Vorige week vertelde hij in Albergen zijn tumultueuze levensverhaal tegenover de leden van motorclub De Toerenteller, die bijeen waren gekomen in clubhuis The Corner. Uit handen van voorzitter Hans Bekhuis kreeg Mark, die zelf ook lid is, een cheque van €500 aangeboden ter ondersteuning van de sportieve doelen die hij voor zichzelf heeft gezet.

Sponsors gezocht

Mark is eigenlijk constant op zoek naar sponsoren die hem financieel willen ondersteunen bij de deelname aan nationale en internationale wedstrijden. Om die reden is de Stichting Handbike Promotie Twente opgericht. Wie interesse heeft, kan contact op met Johan Spenkelink (tel. 06-53326237) of met Mark Mekenkamp (tel. 06-22929344).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen