Thuisgebleven touwtrekkers uit Tilligte trots op bronzen plak

De mondiale touwtrektop is op dit moment voor de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika bijeen om uit te maken wie er in de diverse gewichtsklassen op het ereschavot plaats mag nemen.

Ook vanuit Nederland is er een flinke delegatie aanwezig, waaronder de nationale selectie en een tiental clubteams. Touwtrekvereniging Koapman is met een delegatie van dertien personen afgereisd en geldt wel als het ‘Ajax van het touwtrekwereldje’. Zo wonnen ze vorig jaar nog brons op de Europese kampioenschappen. Bleef het volledig uit heren bestaande team tijdens dit wereldkampioenschap in de gewichtsklasse tot 680 kilo nog steken op een derde plaats in de poulefase, dinsdag werd hen – in een iets andere samenstelling – voor de ‘koningsklasse’ tot 720 kilo een bronzen plak omhangen. “Een fantastisch resultaat”, vat coach Tom Scholten opgewekt samen.

De piepkleine club uit Tilligte grossiert daarmee regelmatig in hoofdprijzen. Maar vanwege uiteenlopende redenen kan ditmaal niet ieder teamlid erbij zijn. De 28-jarige Richard Groeneveld is afwezig vanwege een diepgewortelde vliegangst. “Ik ben wel een keer mee naar Zweden geweest, maar dan gingen we met de auto.” Een vliegtuig stapt de Tilligtenaar dus absoluut niet in. “Wat dat betreft ben ik net een Dennis Bergkamp. Ik ben alleen niet zo goed in touwtrekken dan hij in voetballen”, zegt hij grappend over de oud-profvoetballer die dezelfde fobie heeft.

De oorsprong van TTV Koapman ligt in de plaatselijke dorpsfeesten van 1981. “Er was bedacht om aan weerskanten van een sloot touw te trekken. Een paar dorpsbewoners besloot daarop een vereniging te gaan vormen”, legt clubvoorzitter Hans Haamberg uit. De successen bleven niet lang uit en in de jaren ’90 werden ze zelfs driemaal wereldkampioen.

“Het lijkt misschien een simpel spelletje, maar deze sport vereist veel spierkracht, techniek en tactiek”, vertelt de andere thuisblijver Koen Leeferink (30) passioneel. Vijftien jaar geleden hing hij z’n voetbalschoenen aan de wilgen na een periode van knieproblemen. “Bij het touwtrekken maak je geen plotse draaibewegingen met je been, dus nu is er niks bij me aan de hand. In principe gebruik je alleen duw- en trekspieren.”

'

Reacties

gallery
49455
De mondiale touwtrektop is op dit moment voor de wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika bijeen om uit
https://dinkelland.nieuws.nl/sport/20180921/thuisgebleven-touwtrekkers-tilligte-trots-op-bronzen-plak/
2018-09-21T13:17:35+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/85/2018/09/03192627/IMG_20180920_1838071.jpg
Sport