Eeuwenoude paastradities leven voort in Denekamp en Ootmarsum

Foto: VVV Ootmarsum-Denekamp

Het is alweer bijna Pasen en de bijbehorende folklore gaat niet onopgemerkt voorbij.

Het gaat om eeuwenoude tradities die inmiddels ook in de nationale inventaris voor cultureel en immaterieel erfgoed zijn opgenomen en absoluut de moeite waard zijn om zelf te komen aanschouwen.

Paashout halen

Op Paaszaterdag wordt – onder leiding van de Poaskearls – met 3 wagens het paashout gehaald.

Om 12.00 uur begint de stadsomroeper zijn rondgang door het centrum. Hij verschijnt op de markt met een grote bel en spreekt daar driemaal de zin “All dee met wil goan en Poashoalt haal’n, möt om 1 uur op ’t Markt ween”.

Om 13.00 uur vertrekken de drie oude sleepwagens vanaf de Markt naar natuurgebied het Springendal, waar het hout voor het Paasvuur op de wagens wordt geladen. Tegen zonsondergang komen de zwaarbeladen wagens Ootmarsum weer binnenrijden.

Lees hier meer over het Paashout halen.

Paasstaak slepen

Ieder jaar worden er twee jongens uit Denekamp gekozen om de rollen van Judas en Iscarioth te vervullen. Judas is de aanvoerder en Iscarioth zijn helper en deze jonge mannen zorgen ervoor dat de paastradities ieder jaar weer kunnen plaatsvinden.

Om circa 13.00 uur op Eerste Paasdag vertrekt een lange stoet mensen samen met Judas en Iscarioth vanaf de St. Nicolaaskerk richting het Huis Singraven. Daar wordt om een ‘paasstaak’ (een lange, rechte boomstam) gevraagd. Deze staak wordt omgehakt en richting het dorpscentrum gesleept door een keten van honderden mensen.

Lees hier meer over het Paasstaak slepen.

Vlöggeln

Hand in hand trekken paasliederen zingende mensen door het centrum van Ootmarsum op Eerste en Tweede Paasdag.

De aangewezen Poaskearls lopen vanaf de paasweide naar de stad, waar het zogeheten ‘vlöggeln’ begint. De oudste Poaskearl legt zijn rechterhand op de rug, waarna zijn ‘moat’ zijn linkerhand daarin legt. Daarna volgen de andere Poaskearls en de stoet met volgers.

Achter de voorzanger haakt jong en oud aan, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat, die zich zingend door de straten en steegjes van de stad slingert. Onderweg trekt men rond ‘stiepels’ en door een aantal gebouwen.

Lees hier meer over het Vlöggeln.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen