Onthulling eerste markeborden op grens Rossum en Volthe

Komende donderdag wordt het eerste markebord in de gemeente Dinkelland onthuld.

Enkele jaren geleden kwam Hennie Engelbertink uit Rossum en het bestuur van de marke Rossum met het voorstel om de grenzen van de gemeente Dinkelland middels de marken aan te duiden. De gedachte was dit te doen met borden aan weerszijden bedrukt met de naam van de marke en deze te plaatsen waar de belangrijkste wegen de marken doorsnijden.

Eerste bord

In april worden er 45 borden, volgens voorgesteld plan, in de gemeente geplaatst en op donderdag 11 april 2019 zal het eerste bord worden onthuld. Dit zal gebeuren op de grens van de marke Rossum en de marke Volthe bij B&B Erve Fakkert rond 15.45 uur.

Op de borden komen de naam in het Twents en het Nederlands en in welke gemeente ze momenteel zijn gelegen.

Eeuwenoude cultuur in stand houden

Sinds vele jaren is er weer belangstelling voor de eeuwenoude markegrenzen, vooral vanuit cultuurhistorische waarde. Maar ook de identiteit staat hoog in het vaandel, want bewoners zijn trots op hun ‘eigen’ marke. Belangstelling is er vanuit historische verenigingen en het toerisme ziet mogelijkheden.

Het initiatief werd door de Heemkunde Weerselo ondersteund. Ook de gemeente Dinkelland stond hier positief tegenover en bood aan de plaatsing en onderhoud voor hun rekening te nemen. Dankzij de financiële bijdragen van de Rabobank Twente-Oost, de NAM, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Dinkelland is dit project gerealiseerd.

Reacties