Gemeente geeft het goede voorbeeld met zonnepanelen

Wethouder Blokhuis naast de zonnepanelen
Foto: Gemeente Dinkelland

Op het dak van het gemeentehuis van Dinkelland in Denekamp zijn de afgelopen dagen 127 zonnepanelen geplaatst.

Deze panelen zorgen ervoor dat een gering deel van de energie van het gemeentehuis nu op een duurzame manier wordt opgewekt. “We hopen hiermee organisaties en inwoners te inspireren om ook het gebruik van zonnepanelen te overwegen”, aldus wethouder Ben Blokhuis.

Verwacht wordt dat de zonnepanelen ongeveer 32.000 kWh duurzame energie gaan opwekken. “Dat is ongeveer 5% van de totale hoeveelheid die we in het gemeentehuis gebruiken”, weet de wethouder. “We zouden graag meer zonnepanelen plaatsen, maar er is helaas niet meer ruimte op het dak. En dankzij deze zonnepanelen verminderen we de CO2-uitstoot toch met ongeveer 16 ton per jaar. Dat kan je vergelijken met 112 keer naar Parijs vliegen. Bovendien; alle kleine beetjes helpen.”

Wie nieuwsgierig is naar de opbrengst van de panelen, kan dat binnenkort in de hal van het gemeentehuis zien op het scherm bij de koffieautomaat.

Duurzaamheidsambitie

Met de plaatsing van de zonnepanelen wordt een invulling gegeven aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente. “Duurzaamheid heeft in het coalitieakkoord 2018-2022 een prominente rol gekregen”, aldus Blokhuis. “Het is een manier van denken, die ge├»ntegreerd moet worden in ons hele doen en laten. Dat geldt voor ons allemaal; overheid,
ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners. Daarbij moeten we als gemeente natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. Deze zonnepanelen zijn een mooi begin. We zijn momenteel aan het onderzoeken of we ook zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf kunnen plaatsen. Daarnaast vervangen we iedere lamp die nu kapot gaat door led-verlichting.”

Om de zonnepanelen te bekostigen heeft de gemeente eenmalig 55.000 euro geïnvesteerd. De gemeente verwacht haar investering binnen 12 jaar terug te verdienen dankzij de besparing die de zonnepanelen oplevert.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden