Gemeente gaat minder vaak maaien, maar meer inplanten

Foto: CC0

Het onderhoud van pleinen, grasvelden en plantsoenen gaat voor een deel op de schop, zo heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

De gemeente wil graag wadi’s met natuurlijke begroeiing, volle plantvakken, vitale beplanting en veilige trottoirs. “We gaan investeren in het technische onderhoud van de natuur (het groen) in de openbare ruimte”, licht wethouder Ben Blokhuis toe. “Dit houdt in dat we meer gaan snoeien en inplanten. Door het veranderende klimaat worden vaker hevige regenval en extremere temperatuurstijgingen verwacht. Met dit vernieuwde beleid spelen wij in op de klimaatverandering en stimuleren wij de biodiversiteit in onze omgeving.”

De wadi’s worden vanaf nu nog twee keer per jaar gemaaid en afgezogen; de eerste keer in juni/juli en de tweede keer in augustus/september. Door minder vaak te maaien, ontstaat daar een meer natuurlijke begroeiing. Dit zorgt ervoor dat meer regenwater kan worden opgevangen. Daarnaast wordt zo, met meer bloeiende kruiden, een toename van de biodiversiteit bereikt.

Onderhoudsniveau

De algemene beeldkwaliteit voor netheid en onderhoud in de openbare ruimte is op niveau C vastgesteld. Dit betekent dat op de drukbezochte plekken, zoals het centrum, meer afval of onkruid aanwezig kan zijn dan voorheen. In de woonwijken komen daarentegen vollere plantvakken. Hierdoor heeft onkruid ook minder ruimte in het plantsoen.

De trottoirs voor voetgangers en mindervaliden blijft op onderhoudsniveau B, het standaard onderhoud dat nodig is om veiligheid te garanderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen