Werkzaamheden voor leefbaar centrumplan Ootmarsum van start, te beginnen binnen de Wallen

Foto: VVV Ootmarsum-Dinkelland

In het Ootmarsumse centrum wordt sinds enkele jaren een aantal knelpunten ervaren, waardoor de leefbaarheid onder druk is komen te staan.

Dit is het gevolg van het stijgende aantal bezoekers, meer bewoners, de groeiende vraag naar ruimte voor activiteiten en de beperkte ruimte in de historische binnenstad. De gemeente Dinkelland heeft daarom begin 2021 een onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van de inwoners en ondernemers van Ootmarsum. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zet de gemeente extra in op toerisme, gastvrijheid, parkeren en ondernemerschap met een prominente plek voor de inwoners.

Een belangrijk onderdeel voor de uitvoering van het centrumplan Ootmarsum, is het actieplan parkeren. “Ootmarsum heeft hard gewerkt om zichzelf op de kaart te zetten en dat is erg goed gelukt. Nu gaan we als gemeente met de uitvoering van het centrumplan de balans weer terugkrijgen”, aldus wethouder Benno Brand.

Het uitgangspunt is dat bezoekers buiten het centrum hun auto neerzetten. In het centrum is parkeren toegestaan voor vergunninghouders en/of voor laden en lossen. Met de uitvoering van dit actieplan wordt op zeer korte termijn gestart.

Parkeerplaatsen in de binnenstad verwijderen

Het begint met het weghalen van de parkeerplaatsen van de parkeerschijfzone binnen de Wallen in de binnenstad. De parkeerplaatsen van deze blauwe zone in de binnenstad op locaties waar op dit moment nog kan worden geparkeerd worden vanaf deze week weggehaald. Tevens worden hier soms paaltjes geplaatst, zodat het ook in de praktijk niet meer mogelijk is om daar te parkeren. Deze werkzaamheden nemen een beperkte tijd in beslag. De blauwe zone parkeerplaatsen, waar tijdelijke ‘corona-terrassen’ staan, worden eventueel later dit jaar weggehaald. De invalidenparkeerplaatsen blijven gehandhaafd.

Voor korte bezoekjes aan het centrum worden er vijf parkeerplekken bestemd voor ultrakort parkeren (15 minuten). Bedoeld om bijvoorbeeld pakketjes op te halen of weg te brengen, bagage in- en uit te laden of eten af te halen. Bij de keuze voor de locaties is gekeken naar spreiding in het centrum: Het verkeersbesluit daarvoor ligt vanaf 15 juni 2021 in het gemeentehuis ter inzage.

Herinvulling parkeerplaatsen

Over de herinvulling van de ruimte die vrijkomt door het verwijderen van de parkeerplaatsen wordt later een besluit genomen. Bijvoorbeeld voor het realiseren van fietsenstallingen, bomen, terrassen, vergunningparkeren et cetera. Uitzondering hierop is een zestal parkeerplaatsen langs het kerkplein (oostkant). Deze parkeerplaatsen worden nu al aangemerkt als vergunninghoudersparkeren en worden daarmee toegevoegd aan de parkeercapaciteit voor vergunninghouders. Verder verandert er op dit moment niets voor de personen die over een parkeervergunning beschikken.

Aanleg fietsenstallingen

Er is een tijdelijke fietsenstalling aangelegd op het Kerkplein (ongeveer 100 stuks). Er is bewust gekozen voor een tijdelijke oplossing, zodat we kunnen bekijken of er gebruik van wordt gemaakt of dat fietsenstalling (ook) op een andere locatie plaats moet vinden.

Het doel is om ook op de Oostwal en de Westwal parkeren voor vergunninghouders in te voeren, maar dat vraagt om langere voorbereiding. Een zone voor vergunninghouders betekent dat bewoners van deze locaties een vergunning kunnen aanvragen voor het parkeren, mits zij voldoen aan de voorwaarden (waaronder geen parkeerplaats op eigen erf).

Voor bewoners probeert de gemeente een zo goed mogelijke parkeersituatie te creëren, zodat zij op redelijke afstand van hun woning kunnen parkeren. Dit gaat in combinatie met circa 20-30 parkeerplaatsen in een parkeerschijfzone waar ook de bezoekers kunnen parkeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen