Speel- en sportveld Janskamp, de nieuwe ontmoetingsplek voor jong en oud in Denekamp

Afgelopen zaterdag is het nieuwe speelveld aan de Kievit en Kwartelkoning in Denekamp officieel geopend.

Hierbij was wethouder Ilse Duursma aanwezig om samen met Nore Suelmann (bonusdochter van Lilian Wiggers, buurtbewoonster en initiatiefnemer van dit burgerparticipatieproject) het lintje door te knippen. Het speelveld wordt al druk bezocht door kinderen uit de omgeving. Blije gezichten van ouders en kinderen. Omwonenden genieten van het geluid van de spelende kinderen; er is eindelijk weer leven op het speelveld.

Totstandkoming renovatie

Buurtbewoonster Wiggers trok een tijdje terug aan de bel bij contactpersoon openbare ruimte Jan Busscher van de gemeente Dinkelland met een klacht over het verouderde speelveld.

De speeltuin werd veelal gebruikt om te voetballen. Echter, vanwege de verslechterde staat van het veld, was dit niet goed meer mogelijk. Hierdoor werd het speelveld weinig gebruikt door de buurtkinderen. “Ik zou het fijn vinden dat het speelveld wordt opgeknapt zodat kinderen elkaar kunnen ontmoeten in de wijk en fijn kunnen buitenspelen. Vandaar dat ik contact heb gezocht met de gemeente”, vertelt Lilian.

Wiggers maakte op advies van Busscher een WhatsAppgroep aan met de buurt om de wensen en behoeften met betrekking tot het speelveld te bespreken. Daaruit bleek al snel dat de buurtbewoners ook graag wilden dat het speelveld werd opgeknapt. Vanuit de WhatsAppgroep ontstond een projectgroep. Jan, Lilian en een aantal andere bewoners hebben rondom de tafel gezeten en gekeken naar de wensen en behoeften vanuit de buurt. Vervolgens hebben zij het
speelveld opgemeten, een luchtfoto gemaakt en daarin verschillende speeltoestellen ingetekend. “De buurt heeft zelf alle speeltoestellen uitgezocht, ik heb hen begeleid in het traject en advies gegeven over bepaalde keuzes”, vertelt Jan.

Sociale verbinding

Het speelveld zorgt voor een sociale plek voor jong en oud. Wanneer de kinderen en jongeren naar het veldje gaan om te spelen en sporten, komen ook hun ouders, overgrootouders en verzorgers mee. Hierdoor ontstaat een mooie ontmoetingsplek. Er zijn twee bankjes geplaatst waar men kan zitten. Het speelveld wordt hierdoor ook gezien als een ontmoetingsplek. Afgelopen zondag waren er ongeveer 30 kinderen aan het spelen en waren de bankjes gevuld met trotse ouders. “Hoe leuk is het als je elkaar gezellig kunt treffen op een veldje”, vertelt Lilian.

Ook wethouder Duursma is tevreden met het resultaat: “Het is prachtig om te zien dat deze buurtbewoners er samen de schouders onder hebben gezet om een fijne plek in hun leefomgeving te creëren. Hierdoor ontstaat meer sociaal contact en dit versterkt ook de onderlinge band in de buurt.”

Samen met de buurt en andere partijen

Het unieke aan dit project is dat de buurt zich door burgerparticipatie ook verantwoordelijkheid voelt over het speelveld. Er is meer reuring en toezicht dan voorheen. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en de plaatsing, maar de buurt ‘waakt’ over het speelveld. Lilian: “Mijn werkgever Top Level Punt heeft het gehele subsidieproces begeleid voor de gemeente Dinkelland en het Twentse Noaber Fonds, Postcode Loterij Buurtfonds en het Coöperatiefonds – Rabobank Twente Oost hebben subsidies verstrekt. Dankzij deze partijen en de gemeente Dinkelland hebben we een mooi speelveld neer kunnen zetten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen