Gehele gemeenteraad akkoord met basis voor coalitievorming: ‘Best een avontuur’

Foto: Gemeente Dinkelland

Onder het motto ‘Vernieuwend van start’ is er in de Dinkellandse gemeenteraad een breed akkoord bereikt.

In het raadsakkoord staan alle ambities en doelen van de raad voor de komende raadsperiode. Voor de gemeenteraad van Dinkelland is deze werkwijze nieuw en daarmee ook best een avontuur. Op basis van dit raadsakkoord kan de coalitievorming plaatsvinden en een coalitie-akkoord worden opgesteld.

Initiatief van Lokaal Dinkelland

Al onder de oude raad is door de toenmalige fractievoorzitters het plan opgevat om te proberen de nieuwe raadsperiode te starten met een raadsakkoord. Na de verkiezingen heeft de grootste fractie – Lokaal Dinkelland – hierin het initiatief genomen en dit voorgelegd aan alle fracties in de raad.

‘Vernieuwend van start’

Alle fracties hebben positief gereageerd op deze aanpak en hebben enthousiast hun bijdrage geleverd aan dit akkoord. De nieuwe raadsleden hebben op 25 en 26 maart in een kennismakings- en inwerkbijeenkomst al een eerste aanzet voor dit raadsakkoord opgesteld.

De verkiezingsprogramma’s van de vijf politieke partijen zijn op elkaar gelegd. Hierdoor werden de overeenkomsten en verschillen tussen de partijen snel inzichtelijk, en zo ontstond het raamwerk voor dit raadsakkoord.

Samen verantwoordelijkheid nemen

Een raadsakkoord heeft twee belangrijke functies. Ten eerste geeft de raad hiermee een duidelijk signaal af: ‘Wij zijn een eenheid en willen samen verantwoordelijkheid zijn en samen keuzen maken’.

Daarnaast laat het naar buiten zien dat de raad als democratisch en hoogste orgaan van de gemeente de leiding neemt door meteen de algemene beleidsdoelen voor de komende vier jaren te bepalen. Dit laatste geeft ook duidelijkheid en richting aan de coalitievorming. Het maakt het opstellen van een
coalitieakkoord gemakkelijker, want het is met dit raadsakkoord al duidelijk waar alle fracties het over eens zijn.

Meer politieke beweegruimte

Het raadsakkoord dat er nu ligt is een document op hoofdlijnen. Het bevat ambities en doelen voor de komende 4 jaar. De vijf speerpunten in dit akkoord richten zich op: ‘Buitengebied in balans’, ‘Gezondheid’, ‘De leefomgeving van de toekomst’, ‘Leefbare kernen’ en ‘De gemeente en de samenleving’. Dit document wordt nog verder uitgewerkt en geconcretiseerd. Deze taak zal bij het nieuwe college liggen, bijgestaan door de ambtelijke organisatie Noaberkracht. Het doel van dit raadsakkoord is het creëren van meer en eerdere betrokkenheid bij beleidsvorming, meer flexibiliteit in het besluitvormingsproces en meer politieke bewegingsruimte en dualisme.

Nu volgt de collegevorming

Tijdens de raadsvergadering op dinsdag 19 april zal de raad het raadsakkoord vaststellen. Dit is meteen het startsein voor Lokaal Dinkelland om het voortouw te nemen in de voortzetting van het informatie- en formatieproces in Dinkelland, dat moet leiden tot een nieuw college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen